Nyheter

Robotprästen Mindar välsignar buddhistmunkarna

Mindar är inget aprilskämt: han är 180 centimeter lång, och både vägleder och välsignar munkarna i buddhatemplet Koda-Ji i Kyoto, Japan.

– Västerlänningar har jämfört Mindar med Frankensteins monster. Japaner har inga fördomar mot robotar. Vi är uppväxta med serietidningar där robotarna är våra vänner, säger Tensch Goto, chefsmunk vid buddhatempet, till tidningen Daily Nation.

Mindar är en vidareutveckling av roboten Peppeter, som i dag är ett budgetalternativ till buddhistpräster vid begravningar (och som Dagen tog fasta på i aprilskämtet från i år när vi falskeligen talade om kristna robotpräster). Peppeter har varit i funktion sedan 2017. Mindar är ett samarbete mellan buddhisttemplet Koda-Ji och Osaka University.

I en video på Daily Mails hemsida kan man se Mindar ta emot en munk och sedan höja armarna för att välsigna munken. Tesh Goto säger att en av fördelarna med roboten är att den ständigt uppdateras med ny information. Mindar reciterar ur "Hjärtats sutra" på japanska, och översätter också till engelska och kinesiska.

– En maskin har förstås igen själ, men buddhismen handlar inte om att tro på Gud. Det handlar om att följa Buddha, och om det representeras med hjälp av en maskin eller träd spelar ingen roll. Den är här för att hjälpa den som söker hjälp, säger Tensch Goto.

Fler artiklar för dig