Roland Utbult går emot KD om ensamkommande

KD-politikerna Roland Utbult, Emma Henriksson och Annika Eclund tänker gå emot Kristdemokraternas partilinje i omröstningen om att ge ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Jag tänker rösta ja till regeringens förslag att ge de här personerna en ny chans, säger riksdagsledamoten Roland Utbult till Dagen.

Därmed går han emot sitt eget parti i omröstningen i riskdagen, som är på torsdag. Något som också hans partikollegor Emma Henriksson och Annika Eclund tänker göra, vilket de deklarerade i riksdagsdebatten i måndags.

”Rätt att ge dem en andra chans”

Den tillfälliga lagen har tidigare fått stöd från Centerpartiet, vilket skapat stor debatt, inte minst för att Alliansen inte kunnat hålla enad front. Tanken är att ge unga ensamkommande, mestadels från Afghanistan, en chans att via studier och senare jobb kunna få stanna kvar i Sverige.

– Det är rätt att ge de här personerna en andra chans, säger Roland Utbult.

Han motiverar det bland annat med de långa handläggningstiderna, där han tycker att situationen varit bedrövlig.

Läs mer: Flyktingpastorn Bengt Sjöberg lämnar KD i protest

 

KD-linjen bäst

– Men bäst hade varit om Kristdemokraternas politik hade genomförts. Vi har ett förslag om att återinföra synnerligen och särskilt ömmande omständigheter som asylskäl, säger Roland Utbult.

Han tror att med en sådan ventil i lagen hade flera av de sårbara och utsatta unga ensamkommande redan beviljats uppehållstillstånd vid det här laget. Då hade inte regeringen behövt lägga fram det här lagförslaget att ge de unga en ny chans.

– Men nu är vi här och jag upplever att det här är viktigt för mig. Men också för väljarna som valt in mig, de förväntar sig också att jag röstar på det här sättet, säger Roland Utbult, en av de KD-politiker som drar till sig många personkryss.

Är det flera i KD som kommer rösta för regeringens förslag?

– Det finns några till, säger Roland Utbult, som dock bara vill tala i egen sak.

Läs mer: Stor undersökning: Så röstar de kristna väljarna

 

Ingen partipiska

– Men vi har haft ett bra resonemang om det här. Det är bra att riksdagsledamöter som har en inre övertygelse i en viss fråga får rösta efter sitt samvete. Därför finns det ingen partipiska som viner.

Partiledare Ebba Busch Thor har gång på gång kritiserat regeringens förslag och sagt att det ger dessa ungdomar falska förhoppningar att få stanna i Sverige?

– Jag vill inte kommentera det. Men jag är ganska säker på att många av dem inte kommer att få stanna, samtidigt som många kommer att få göra det. Det beror mycket på hur de engagerat sig i samhället, många har med hjälp av föreningar och kyrkor gått språkkurser, börjat arbeta, gjort stora insatser.Roland Utbult säger också att det är viktigt att se individerna, inte bara bedöma dem som ett kollektiv på 9000 personer.

– Flera av de här är också konvertiter som inte blivit trodda. Utifrån mitt liv och min utgångspunkt bör de få en andra chans.

Liknande i L

Även flera riksdagsledamöter från Liberalerna har valt att gå emot partilinjen och röstar för regeringens förslag, uppger Expressen. En centerpartist har aviserat att han går åt andra hållet och rösta nej till förslaget.

 

Läs mer: Kd-profil i internt Facebookinlägg: Ligg lågt i migrationsfrågor

 

 

 

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här!

 

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar