Runar dömd till fängelse

Fängelse i ett år och åtta månader. Det blev påföljden när Runar Sögaard dömdes för grovt bokföringsbrott och skattebrott.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Enligt domen i Nacka tingsrätt fälls den 51-årige för detta pastorn och tv-profilen för grovt bokföringsbrott vid tre tillfällen och skattebrott vid 20 tillfällen.

"Brotten är grova eftersom brottsligheten avsett betydande belopp, skett systematiskt över flera räkenskapsår och genomförts i skatteundandragande syfte", skriver rätten enligt Aftonbladet i domen.

Nekar till skuld

Expressen uppger att Runar Sögaard även döms till näringsförbud i fem år. Däremot frias han från misstankar om urkundsförfalskning.

– Det handlar om ett bolag, som han inte är ansvarig för, men har varit aktiv i, sa Runar Sögaards advokat Leif Gustafsson till Nöjesbladet i samband med åtalet i slutet av 2017.

– Han har inte känt till att det har funnits några felaktigheter i bokföring eller skatteredovisning och skulle det visa sig att det är på det sättet så är det inte han som har varit ansvarig för redovisningen, kommenterade Leif Gustafsson.

Tidigare ekonomiska problem

Runar Sögaard har dömts för ekonomisk brottslighet vid flera tidigare tillfällen. 2015 resulterade det i en fängelsedom på två månader för två fall av bokföringsbrott. Det straffet omvandlades till fotboja.

Men han har även hamnat i konflikt med andra på grund av pengar. 2017 handlade det exempelvis om ett gemensamt flyktingsamarbete med Bert Karlsson där båda två krävde pengar av varandra efteråt.

Och 2011 tvingades Runar Sögaard betala över 230 000 kronor till Kungsholms Baptistförsamling efter en tvist om uteblivna hyror.

FLYGKRASCHEN I UMEÅ
Premium Ingrid Holmström Pavval, vikarierande kyrkoherde i Umeå pastorat, och Mikael Åström, operativ ledare för Svenska kyrkans stödgrupp.
Foto: Erik Abel/TT
Foto: Erik Abel/TT
Premium