Runar Sögaard gjorde snäll valintervju med SD-ledaren

Det blev många applåder för SD-ledaren när Jimmie Åkesson intervjuades av Runar Sögaard i Uppsala på måndagskvällen. De utlovade tuffa frågorna uteblev.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När Runar Sögaard gick ut med att han skulle arrangera ett ”väckelsemöte” med SD-ledaren Jimmie Åkesson i Uppsala väckte det stort intresse, några hundra personer samlades till mötet på måndagskvällen i sportanläggningen Fyrishov.

Något väckelsemöte i traditionell mening var det nu inte alls, utan ett rent politiskt möte med det tydliga målet att ge partiledaren chansen att tala fritt till en övervägande kristen skara av åhörare. Att kvällens värd Runar Sögaards själv är en anhängare av Sverigedemokraterna blev tydligt från start, och någon tuff utfrågning var det inte frågan om. Snarare var mötet en krattad manege som Åkesson utnyttjade väl.

"Vi har samma bakgrund"

– Få personer har imponerat mer på mig än Jimmie Åkesson, sa Runar Sögaard när han introducerade Sverigedemokraternas ledare, och talade om hur han själv förstod vad Åkesson levt under då han varit utsatt för ”förtal och lögner” i många år.

– Jag förstår den press man kan uppleva när man är dömd av ett helt land, sa Sögaard.

Läs mer: Runar Sögaard håller "väckelsemöte" med Jimmie Åkesson

 

Jimmie Åkesson var mycket bekväm med att få presentera sitt budskap och svara på frågor från en välvilligt inställd värd som raljerade friskt gentemot andra partier under samtalet.

Kritiserade Livets ord-pastorn

Runar Sögaard hade inför mötet förklarat att han vill ”väcka människor inför valet”, och också uttryckt tydlig kritik mot hur Livets ords pastor Joakim Lundqvist angripit SD och uppmanat kristna att inte rösta på partiet. Han tog också upp det uttalandet i måndagskvällens samtal, och bad Åkesson om en kommentar.

– Om något parti slår vakt om kristendomens ställning är det Sverigedemokraterna, är det något parti man kalla värdekonservativt är det vi, sa Åkesson, till Runars och publikens tydliga bifall.

Åkesson fick också förklara att han är för samvetsfrihet och vill sänka abortgränsen och vill flytta Sveriges ambassad i Israel till Jerusalem. Han berättade också att han ibland ber, för att det ”känns tryggt”, och att Gud för honom är den uppsättning av normer och värderingar som är grunden för vårt samhälle.

Läs mer: Joakim Hagerius: Cirkus med Runar Sögaard och Jimmie Åkesson

 

Flyktingvänliga utanför

Inför mötet var debattören och aktivisten Micael Grenholm, tillsammans med flera andra, utanför lokalen för att markera stöd för en flyktingvänlig politik.

– Vi vill peka på att det Jesus sa om hur vi ska behandla andra människor också gäller flyktingar, och vi vill protestera mot att Runar Sögaard på det här viset rullar ut röda mattan för Jimmie Åkesson, sa Micael Grenholm.

Läs också: Runar Sögaard tävlar i ”Biggest Loser VIP”

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar