Runars inlägg om hycklande politiker tog ”galen skruv”

Runar Sögaard går till storms på Facebook mot den ”politiska och mediala eliten”.
Han vill bland annat att Sverigedemokraterna tas till nåder.
Inläggen har fått medhåll av tusentals.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I USA har Donald Trump gått i spetsen för en spretig rörelse som vänder sig mot etablerade medier och traditionella politiker. Runar Sögaard, som tidigare varit omskriven väckelsepredikant, har i två uppmärksammade inlägg på Facebook riktat liknande kritik mot svenska medier och politiker.

Han kallar riksdagshuset för ett högkvarter för hyckleri, och menar att det är skrämmande att bevittna de folkvaldas moraliska och etiska haveri.

Påhoppade i medierna

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tycker han dock är utsatta för rena påhopp i medier: ”De enda svenskar som verkar anse sig ha rätt att ljuga och förvränga sanningar är politiker och journalister!”

Han hoppas på ett förändrat samtalsklimat under den kommande valkampanjen.

Till Dagen skriver Runar Sögaard att inläggen tagit ”galen skruv” och att många hör av sig till honom. Han vill dock avvakta med kommentarer, men säger också att han har mer på gång.

Runar Sögaard är inte ensam bland kristna profiler om att visa förståelse för Sverigedemokraterna eller att kritisera etablissemanget. Ett annat exempel är Ulf Christiansson, sångare i Jerusalem, som uttalat stöd för Sverigedemokraterna och vars son Alexander Christiansson står på SD:s riksdagslista.

 

Läs mer: Jerusalem: Fantastiskt att spela på SD:s festival

 

Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, är inte förvånad över kritiken mot partier och medierna. Att det finns ett misstroende även bland aktiva kyrkobesökare ger statistiken en fingervisning om. Det finns ingen större skillnad i förtroende för partierna mellan de som går i kyrkan och de som inte gör det.

– Förtroendet varierar över tid. Nu har det gått ner något den senaste tiden, säger han.

 

Läs mer: Detta är vad politikerförakt kan leda till

 

Att det riktas kritik mot eliten i samhället är inte heller det något nytt, menar Magnus Hagevi.

– Tidigare gjorde man det mest utifrån vänsterståndpunkter, nu är det mer utifrån högerståndpunkter. Det har alltid funnits en sådan diskussion om att det finns en elit som skiljer sig från vanligt folk, säger han.

Svag väljargrupp

Från att ha varit nästan helt frånvarande verkar det finnas tecken på att Sverigedemokraterna numera förekommer även bland frikyrkliga väljare. Magnus Hagevi pekar dock på att frikyrkliga är en av Sverigedemokraternas svagaste väljargrupper och att den sedan länge är mycket positiv till en generös flyktingpolitik i jämförelse med andra grupper i samhället.

– Men även om man är positiv till flyktingmottagning så ökar antalet flyktingkritiska i samhället som helhet. Den frikyrkliga gruppen följer den utvecklingen.

Ny på Dagen.se? Klicka här för att läsa Dagen gratis i 30 dagar

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar
"Garkida står i lågor", kommenterade en källa. Ett hundratal beväpnade jihadister attackerade i helgen kristna hem och kyrkobyggnader i staden Garkida  nordöstra delen av Nigeria. 
Foto: STR
Foto: STR