Rykten om att pastor Brunson kan släppas

Andrew Brunson sitter fängslad i Turkiet och hans fall har blivit storpolitik. I dag, fredag, kanske han sätts på ett plan hem till USA.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Uppgifterna om att Andrew Brunson är på väg att släppas fri kommer från The Wall Street Journal, som skriver att Turkiet kan vara på väg att släppa terroranklagelserna mot den evangelikala pastorn.

Brunson har suttit inspärrad sedan 2016 och hans fall har blivit storpolitik. Turkiet hade gärna sett en fångutväxling mellan pastorn och den muslimske ledaren Fethulla Gülen som är bosatt i USA och som president Tayyip Erdogan påstår vara hjärnan bakom statskuppsförsöket sommaren 2016.

Storpolitik

Den evangelikala pastorn har ofrivilligt hamnat mitt i hetluften, då hans fall lett fram till en stor diplomatisk kris mellan USA och Turkiet. Den upptrappade krisen sätter mycket på spel, såväl ekonomiska, militära som politiska konsekvenser ligger i potten av hur de båda länderna agerar. USA har exempelvis infört ekonomiska sanktioner mot Turkiet på grund av att de håller Brunson fängslad.

Om han släpps sker det i samband med rättsförhandlingar, som hålls i Izmir under fredagen. Där uppges det att nya vittnen ska träda fram mot pastorn, men också att förhandlingarna kan leda till att han släpps på fri fot och kan återvända hem till USA.

Läs även: ”Andrew Brunson längtar efter att få krama sina barn”