Rysk patriark medlade fram fångutväxling

För första gången på ett år kommer man att utväxla krigsfångar mellan Ukraina och de ryskstödda utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nyheten om fångutväxlingen offentliggjordes av den rysk-ortodoxe patriarken Kirill som spelat en central roll i förhandlingarna, uppger Sveriges Radio. Avtalet om fångutväxlingen skrevs under på Danilovskij-klostret i Moskva efter förhandlingar mellan ledare för de självutropade utbrytarrepublikerna och den ukrainska folkrörelsen "Ukrainas val - Folkets rätt".

– Jag hoppas att fångutväxlingen blir en början på en process. Listorna omfattar inte alla som hållits fångna under en tid och därför hoppas jag att det här är första steget som ska leda till att alla fångar släpps fria, säger Kirill i ett skriftligt uttalande.

"Onödig konflikt"

Patriarken sa dessutom att den så kallade Donbasskonflikten är "onödig" och att den är mycket bekymmersam fär den rysk-ortodoxa kyrkan.

– Det är ju vår flock på båda sidor, sa Kirill.

– Ingen behöver den här konflikten. Den försvagar alla inblandade och, vad som är viktigast, många människor offras i onödan. Båda parterna måste anstränga sig för att få slut på detta.

Nästan 400 fångar

Utväxlingen som planerats in till Annandag jul är den första på 15 månader och den största sedan konflikten bröt ut 2014. Bland de sammanlagt 380 fångarna som ska släppas finns både soldater och civila.