Ryska ambassaden tar några steg närmare Jerusalem

Ryska ambassaden i Israel firar för första gången sitt lands nationaldag i Jerusalem – i ett gammalt pilgrimshärbärge. Det är det senaste ”inlägget” i den heta debatten om Jerusalems ställning.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Jerusalem och dess ställning som Israels huvudstad har på nytt hamnat i fokus efter USA:s flytt av sin ambassad från Tel Aviv till den heliga staden förra månaden.

Palestinier protesterar våldsamt mot president Donald Trumps beslut och den internationella kritiken är stark – samtidigt som några latinamerikanska länder följer USA i spåren och flyttar sina ambassader till Jerusalem.

Nu överraskar Rysslands ambassad, som fortfarande ligger i Tel Aviv, med att bjuda in gäster till att fira den ryska nationaldagen i Jerusalem på torsdagen. Hittills har Ryssland, liksom de flesta andra länder, alltid förlagt sina firanden till Tel Aviv med omnejd.

Ryssland anser liksom större delen av det internationella samfundet att Jerusalems ställning ska avgöras i förhandlingar mellan israeler och palestinier – samt att en framtida fredslösning bör leda till att västra delen av staden bli israelisk huvudstad och östra delen palestinsk. Ryssland har därför skarpt fördömt Trumps beslut att redan nu erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Officiellt erkännande

Men Ryssland erkände förra officiellt året västra Jerusalem som israelisk huvudstad. Detta till skillnad från nästan alla andra länder som bara inofficiellt erkänner sakförhållandet genom att låta sina representanter besöka Israels president, regering, parlament och alla andra institutioner som har säte i västra Jerusalem.

Det ryska nationaldagsfirandet i Jerusalem ses nu som ett uttryck för de goda rysk-israeliska förbindelserna. Det ”hänger ihop med Rysslands erkännande den 6 april 2017 av västra Jerusalem som Israels huvudstad och återspeglar de goda relationerna mellan de båda länderna”, säger en israelisk UD-talesman till Times of Israel.

Dessutom har Ryssland en mycket lämplig lokal att fira i. Det sker i Sergejs gård, ett pampigt gammalt pilgrimshärbärge från tsartiden, nu lyxrenoverat, med stor trädgård mitt i Jerusalem. Israeliska staten överlämnade egendomen som en goodwill-gest till Ryssland för tio år sedan.

Lyxhärbärge för pilgrimer

Sergejs gård byggdes 1890 i centrala Jerusalem som ett härbärge för aristokratiska pilgrimer från Ryssland. Egendomen, nu nyrenoverad, är uppkallad efter en medlem av tsarfamiljen.

Efter ryska revolutionen 1917 upphörde pilgrimsströmmen. Den brittiska mandatregeringen i Palestina tog över egendomen som sedan övergick till staten Israel.

I många år tvistade Rysslands rivaliserande ortodoxa kyrkor – den ”röda” i dåvarande Sovjetunionen och den ”vita” i exil – om äganderätten.

Böneutrop
Kyrka och politik