S jämställer religiösa friskolor med kriminella

Om inte religiösa friskolor förbjuds så får kriminella och oseriösa aktörer driva skolor. Det är budskapet i en tweet från Socialdemokraterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor, ett ställningstagande som man gett stort utrymme i valkampanjen. Budskapet har bland annat förts fram på affischer, men också i sociala medier. I en tweet från Socialdemokraternas officiella konto skriver man nu: ”S: Förbud mot religiösa friskolor eller SD och M:s slapphänta politik som leder till kriminella och oseriösa aktörer får driva skola”

I Sverige finns i dag 71 religiösa skolor, 59 av dem är kristna. Många av dem drivs av församlingar. Sven Magnusson, som är vice ordförande i Kristna friskolerådet, tycker att Socialdemokraternas anklagelser är låga.

– Det är ju i linje med den nivå som man valt att lägga debatten på. Det kanske till och med är allvarligare för det politiska klimatet än för religiösa skolor, säger han till Dagen.

Han tror att Socialdemokraterna är medvetna om att internationella konventioner skyddar de religiösa friskolorna, men tror att de räknar med att vinna politiska poäng.

– De har trappat upp sin retorik. De är i slutskedet av valrörelsen och för Socialdemokraterna handlar det mycket om att återvinna röster från Sverigedemokraterna.

Läs mer: Joakim Hagerius: Socialdemokraternas intellektuella ohederlighet utan gräns

 

Är du orolig för att retoriken ska påverka människors syn på er?

– Egentligen inte. När det blir så grovt så slår det bara tillbaka.

Själv tror Sven Magnusson att ett förbud inte skulle stoppa de religiösa friskolor som Socialdemokraterna tycker är tveksamma.

– Då kommer de aktörer som möjligen har tvivelaktiga utgångspunkter inte längre vara öppna med det de gör. Det är mycket bättre att det finns dialog gentemot samhället, säger han.

Läs mer: Socialdemokraterna: Barn lär sig inte tänka i religiösa friskolor

 

Intern kritik

Socialdemokraterna har även fått kritik internt för sin kampanj mot religiösa friskolor. Prästen och socialdemokraten Anna Karin Hammar har varit en av kritikerna och kommenterar på Twitter det senaste utspelet med: ”Jag trodde ni hade fått order att sluta med denna antireligiositet och guilt by association. Skärpning! Tvinga inte ut oss igen så nära valet!”

Dagen har varit i kontakt med Socialdemokraterna och frågat om partiet ser församlingar och stiftelser som driver skolor som oseriösa och kriminella. Partiets pressavdelning svarar i ett mail: ”Nej, vi anser inte att församlingar eller stiftelser som driver skolor normalt sett är oseriösa eller kriminella. Många drivs av stort engagemang och ärlig övertygelse. Den andra delen av tweeten syftar på att M och SD i stora delar vill upprätthålla ett system där oseriösa aktörer har möjlighet att driva skolor.”

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar