S vallöfte: Religiösa friskolor ska förbjudas

Konfessionella friskolor ska bort från Sverige. Det kommer Socialdemokraterna att gå till val på.
– I svensk skola ska det vara lärare som styr, inte präster och imamer, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi måste sätta punkt för religiösa friskolor i det svenska skolsystemet, var budskapet från civilminister Ardalan Shekarabi (S) på den pressträff där han tillsammans med ministerkollegan Anna Ekström meddelade partiets vallöfte.

– Det viktiga för oss är att det i skolan ska det inte finnas konfessionella inslag, säger gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström.

Samma tendens i Sverige

Pressträffen som annonserade ett vallöfte från Socialdemokraterna kom strax efter att Ardalan Shekarabi skrivit en debattartikel i Aftonbladet där han berättade om sin barndoms skola i Iran och hur det byggdes en mur genom skolan då verksamheten könssegregerades.

Läs mer: Beslut på S-kongressen: Förbjuder religösa inslag i skolan

 

Utifrån det argumenterade han att religiösa friskolor borde bort från Sverige eftersom han sett samma tendens här. Samma formuleringar som fanns i debattartikeln dök upp på pressträffen.

– Vi har sett en utveckling där religiösa friskolor stått för ett religiöst förtryck, som marknadsför sig genom att erbjuda religiös uppfostran eller tävlan i vem som kan recitera religiösa skrifter, sa ministern.

Handlar om att bryta segregationen

Enligt Ardalan Shekarabi marknadsför sig i dag religiösa friskolor med en affärsidé som innebär en ökad segregation.

De båda S-ministrarna tryckte hårt på att skolor måste stå upp för samhällets värderingar, och att det här främst handlar om att bryta segregationen. Ardalan Shekarabi var tydlig med hur viktigt det är att kunna välja sin egen livsstil, underförstått att det inte är möjligt i religiösa friskolor.

Läs mer: Detta gäller om religiösa friskolor efter S-kongressen

 

Anna Ekströms budskap var att alla form av religiösa inslag ska bort från skolorna, och tog upp en del problem som uppdagats, exempelvis det kända exemplet där en muslimsk friskola delade upp eleverna efter kön när de åkte skolbuss.

"För svaga möjligheter att granska"

Nyligen tillsatte utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) en utredning om konfessionella friskolor. Men det verkar inte räcka för regeringspartnern. För nu meddelade Anna Ekström (S) att ännu en utredning ska tillsättas. I utredningen ska man bland annat kartlägga hur många konfessionella friskolor som finns, och de som bedriver en friskola med konfessionell inriktning ska tvingas att rapportera in det.

– Vi kan se att det finns alldeles för svaga möjligheter att granska det som är konfessionella inslag, säger Anna Ekström.

Lägger fram en proposition

Utredningen ska också se över de internationella konventionerna som reglerar religionsfrihet och som gör att det inte på ett enkelt sätt går att förbjuda religiösa friskolor.

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Det är ayatollorna som styr den svenska skolpolitiken

 

Ardalan Shekarabi sa också att Socialdemokraterna inom kort kommer att lägga fram en proposition för att se över vilka som driver religiösa friskolor, och de som inte uppfyller kraven ska bort. Utöver det lovade ministern en utökad tillsyn.

Fast dessa åtgärder att begränsa och kontrollera religiösa friskolor räcker inte. Slutmålet är att de religiösa friskolorna ska bort helt.

– I vår skola ska lärare bestämma, inte präster och imamer, löd budskapet, som uttalades av både Ardalan Shekarabi och Anna Ekström under pressträffens gång.

Statsministeromröstning