Så blev grodan en extremistsymbol

Ingamay Hörnbergs barnfilmsfigur, grodan "Skurt" har mot hennes vilja använts i extremistsammanhang. Just den gröna grodan har även i USA kopplats till extremhögern "altright".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen har berättat om kidnappandet av den snälla och människoälskande Skurt, som till Ingamay Hörnbergs förtvivlan har använts i olika extremistsammanhang (se Dagen 11/9).

Att extremhögern valt att ”kidnappa” Skurt hänger ihop med att gröna grodor redan tidigare har blivit en vanlig symbol för dessa grupper, enligt Linda Ståhl vid polisen i Malmö.

Skurts ”kusin” i USA heter Pepe och är ursprungligen en seriefigur, skapad av tecknaren Matt Furie. Serien hette ”Boy’s club” och Pepe skapades 2005. Pepe började användas i forumet 4chan på nätet (en variant av det som i Sverige tidigare gick under namnet Avpixlat).

Det verkar vara mer eller mindre en slump att extremhögern valde just Pepe. Själv valde Matt Furie att i maj ”döda” Pepe, skriver tidningen Metro. Trots det lever Pepe vidare i sociala medier, och har blivit så förknippad med extremhögern att amerikanska Anti-defamation league har klassat Pepe som hatsymbol.

Läs mer: Polisen lägger ner utredning om figuren Skurt

 

Används i hatmail

Här i Sverige har gröna grodor använts i hatmejl och på olika sociala medier långt innan Skurt kom in i bilden. Den groda som extremhögern först använde här i Sverige är mycket lik Pepe, och saknar däremot Skurts keps.

Det verkar alltså troligt att extremhögern började med att härma sina amerikanska fränder, men senare har valt att anamma en svensk variant av groda, och då föll valet uppenbarligen på Skurt (trots att Skurt är varumärkesskyddad).

Under senare tid har en rad andra symboler och bilder också börjat användas av extrema grupper i Sverige. Många av oss associerar dem säkert inte alls med politik, men i ett upphettat politiskt klimat är det uppenbart att bland annat dessa bilder/symboler har kommit att politiseras i olika hög grad.

Flera symboler

Här är några av de symboler som används i dag av extremhögern:

Mjölk. Förklaringen här hänger ihop att bara vissa folkslag tål mjölk, medan andra är laktos-intoleranta. Detta förs fram som ett argument för det som i USA kallas ”white supremacy” (vit överhöghet) – en klart rasistisk tanke.

”Okej”-tecken. Från början president Trumps favoritgest – i dag har allt fler inom alt right-rörelsen anammat gesten, som därför i vissa sammanhang (men långtifrån alla) associeras med högerextremism.

Groda (se ovan)

(()) eko-tecken – används ofta i klart antisemitiskt syfte. Tanken är att svartmåla judar, som avsändarna av hatbudskap menar ger ”eko” i historien. Ekot placeras runt personer som man vet är eller tror är judar.

Läs mer: Så utnyttjas barnfiguren Skurt av högerextrema

 

Svår gräns mot skämt

Gemensamt för alla dessa symboler är att användare länge har menat att de är ”skämt”. Detta blir en utmaning för det fria samhället – gränsen för vad som är hatbrott och inte är ofta svår att fastställa, menar Linda Ståhl vid Malmöpolisen apropå hur Skurt nu används av extremister.

Lilla Erstagården