Så blev valresultatet i EU-valet

Fem partier fick tvåsiffrigt. S blev klart störst, L klarade av spärren och KD:s framgångsvåg mattades av i slutspurten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Det var glädje och sorg om vartannat under valnatten efter EU-valet. De flesta partier gjorde vad de kunde för att hitta det positiva i valresultatet. Socialdemokraterna kunde jubla åt att de blev största parti med 23 procent, Moderaterna att de gjorde en fenomenal spurt och landade på nästan 17 procent och lyckades besegra SD i kampen om andraplatsen.

Grön våg i EU

MP jublade åt en grön våg i Europa, samt ett bra valresultat jämfört med hur opinionen ser ut i inrikespolitiken i övrigt. Liberalerna klarade sig med nöd och näppe kvar i parlamentet.

Feministiskt initiativ var ensamma om att bara se valresultatet i svart, då de med sina 0,8 procent åkte ut ur parlamentet.

KD backade i slutet

När det gäller Kristdemokraterna har partiet under lång tid haft vinden i ryggen med mätningar på en bit över 10 procent. Valresultatet slutade på 8,7 procent, en mer lagom nivå än vad många trodde.

SVT:s expert Mats Knutsson konstaterade på SVT:s valvaka att förra EU-valet pratades det om en Adaktusson-effekt. Nu konstaterar han att det snarare kan röra sig om en omvänd Adaktusson-effekt, då sista veckan innan valet dominerades av nyheten hur Adaktusson röstat i abortfrågan. Det här kan ha skrämt iväg vissa väljare.

Fragmentariskt parlament

Prognos i övriga Europa är att de två stora partigrupper backar, både konservativa EPP och socialdemokratiska S&P. Därmed ser EU-parlamentet ut att bli mer fragmentiserat då de stora aktörerna minskar.

Högerpopulistiska partier ser ut att gå framåt i flera länder, men ser inte ut att få så stort inflytande som så många inför valet varnat för.

S största parti

Valresultatet då nästan alla röster räknats blev;

Socialdemokraterna, 23,7 procent

Moderaterna, 16,7 procent

Sverigedemokraterna, 15,6 procent

Miljöpartiet, 11,4 procent

Centerpartiet, 10,8 procent

Kristdemokraterna, 8,7 procent

Vänsterpartiet, 6,8 procent

Liberalerna, 4,1 procent

Feministiskt initiativ, 0,8 procent

Anna Westerholm, Skolverket.
Foto: Natanael Gindemo
Foto: Natanael Gindemo