Så firar Norska kyrkan 17 maj i Sverige

Norges nationaldag firas inte bara i hemlandet. Överallt där det finns norrmän kommer folkdräkterna och flaggorna att synas. Norska kyrkan i Sverige är med i allra högsta grad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

17 maj blir en hektisk dag för Margareth Glad, präst i Sjømannskirken i Stockholm. Under Norges nationaldag bjuds det på ett gediget program i Sveriges huvudstad, så pass att en och annan turist kommer undra i vilket nordiskt land de egentligen befinner sig i. Kyrkan är högst närvarande.

Kyrkan som ram

Firandet i Stockholm både inleds och avslutas i kyrkans hägn, något Margareth Glad tycker är väldigt fint.

– De som kommer för att vara med på olika aktiviteter under dagen kanske inte tänker på det, men för oss känns det roligt att kyrkan får vara någon slags ram runt programmet.

Hon understryker dock att det är mitt i samhället som hon hoppas att kyrkan ska vara, särskilt under en dag som 17 maj där många människor rör sig ute på gatorna och där folkfesten pågår från morgon till kväll.

Mycket norsk mat

På förmiddagen dukas det upp ett riktigt festbord i kyrkans samlingslokal. Det är laxsmörgås, norska burgare (som enligt Margareth är mer ”matiga och gammeldags”), massor av kakor och en klassisk marsipankaka som är den norska motsvarigheten till prinsesstårta.

– Maten är viktig en sån här dag vet du! Att få känna smaken av Norge, säger Margareth Glad.

Margareth Glad är även konferencier på Solidenscenen på eftermiddagen och ska direkt därifrån till Seglora kyrka för gudstjänst efteråt.

– Jag får nog springa över platsen till kyrkan för det kommer bara vara några minuter mellan de två programpunkterna, skrattar Margaretha Glad.

– Jag kommer tala om att kyrkan bör vara mitt i världen, precis som vi är på 17 maj.

Göteborg inleder i kyrkan

Även i Göteborg är kyrkan involverad i programmet som pågår i Norges Hus.

– Vi inleder firandet med en festgudstjänst klockan 15. Vi kommer också att dela ut information om att det till hösten blir familjegudstjänster varje månad, säger Anette Hillestad.

Syttende mai

16 maj 1814 antogs den norska grundlagen och dagen därpå blev Kristian Fredrik vald till kung och skrev under grundlagen, så som en kung gör.

Det tog ända fram till 1905 som Norge blev självständigt helt och hållet från Sverige, men under tiden fick de ändå behålla sin egen grundlag.

Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek. Störst är det i Oslo med tiotusentals deltagare, många klädda i folkdräkt.