Nyheter

Så hanteras biblar i USA:s handelskrig

65 procent av alla biblar och religiösa skrifter som säljs i USA är tryckta i Kina. De båda länderna dras allt djupare in i ett handelskrig, där religiös litteratur också blir en fråga som måste hanteras.

1 av 2

Varor som det står "Made in China" på hör till vanligheten, då en stor del av världens produktion förlagts till just Kina. Det gäller även biblar och en hel del andra kristna trycksaker.

Det kan tyckas paradoxalt, då Kinas kommunistregering är riktigt dåliga kålsupare när det gäller att efterleva religionsfriheten på hemmaplan, inte minst när det gäller landets kristna minoritet.

Omfattande handel

Men trycka biblar för den utländska marknaden verkar helt i sin ordning, där Kina i dag har en omfattande handel med USA när det gäller religiös litteratur. Exempelvis spenderar Sydstatsbaptisterna, USA:s stora inflytelserika evangelikala samfund, 31 procent av sina tryckkostnader i Kina, uppger Christianity Today.

Oroade förläggare

Så när handelskriget mellan USA och Kina nu trappas upp, där tullar läggs på en rad varor, hamnar så klart även denna bransch i blickfånget.

Kristna förläggare har varnat för vad som kan hända om det införs "bibeltullar" på upp till 25 procent. Det skulle inte bara påverka försäljningen av biblar, utan hela den kristna bokbranschen skulle få sig en rejäl törn.

Inga "bibeltullar"

Men nu kan bibelförsäljarna pusta ut. I alla fall tillfälligt. Några strafftullar på de kinesiska biblarna blir inte av inom den närmaste tiden. För biblar och religiös litteratur hamnade till slut inte på den nya listan av varor som Trump-administrationen slänger in i det pågående handelskriget.

Guds ord som gisslan

Men situationen har fått en hel del att tänka till, inte minst att kristna rörelser har gjort sig beroende av Kina för att få ut trycksaker. Ben Mandress från LifeWay Christian Resources säger att han är tacksam för att USA:s ledning lyssnade till de kristna publicisternas oro och inte införde tullar på Biblar och kristen litteratur.

– Däremot är jag oroad för att Guds ord kan bli taget som gisslan i en internationell handelskonflikt, säger Ben Mandress, till Christianity Today.

Flera andra kristna ledare har också uttryckt sin oro för att biblar kan bli ammunition i ett pågående handelskrig, samt lite självkritiskt fundera på varför så mycket kristen litteratur trycks i en stat som i övrigt tycks motarbeta kristen tro.

Fler artiklar för dig