Så låter vittnesmålen från #vardeljus

Under helgen strömmade vittnesmålen till bloggen #vardeljus in. Bloggen tar upp sexuella trakasserier och övergrepp inom Svenska kyrkan. Här nedan är ett urval av inläggen:

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På sajten vardeljus.blog är berättelserna samlade. Ett exempel handlar om en anställd inom kyrkan som inte kunnat hålla händerna borta från sin överordnade:

"Vid första tillfället tryckte han upp mig mot dörren och försökte kyssa mig. Vid andra tillfället höll han fast mig och förde upp handen under kjolen. Under hela den här perioden var jag tydlig med att jag inte accepterade detta beteende och att jag inte var intresserad. Jag var hans arbetsledare och han skickade hotfulla sms om att gå till media om han inte fick högre lön."

Händelser i kyrkokör

En annan handlar om händelser i en kör:

"Körmedlemmen tafsade på mig i församlingshemmet, trots att andra i kören var alldeles i närheten. Jag sa ifrån men blev väldigt chockad och mådde illa. Lämnade platsen och skrev incidentrapport till kyrkoherden."

Opassande språkbruk

Flera kommentarer handlar inte om fysiska övergrepp, men där personer tagit illa vid sig av opassande språkbruk:

"När jag gick prästutbildning för många år sedan var jag tillsammans med en man som också pluggade till präst. Han var ofta nedlåtande och väldigt sexistisk, något jag inte till fullo kunde ta in medan vi var tillsammans. Sin egen syster kallade han hora till exempel".

Även i den del av kyrkans verksamhet som handlar om begravningar finns exempel på incidenter:

"I stan arbetar en begravningsentrepenör som många gånger beter sig gränslöst och ovälkommet. Sexistiska skämt i vapenhuset etcetera. Sträcker alltid bestämt fram handen för att hälsa, blir oftast tvångskramad ändå. En gång frågade han om jag ville med och nakenbada efter en begravning".

Avråddes att anmäla

Det finns även exempel på berättelser där personer som drabbats av trakasserier av arbetsledning avråtts från att anmäla detta.

"En man i den församlingen jag arbetade i begick övergrepp mot mig. Jag bad min kyrkoherde om stöd. Den manliga kyrkoherden sa: Nej, vi ska inte säga något utåt. Det här får du hantera själv. Tänk på församlingsbon och hans framtid."

Läs det senaste om #metoo

Alla tidigare artiklar