27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Så minns vännerna pastorn och bibelläraren Roland Hellsten

– Han var min vän och mentor och jag saknar honom innerligt. Det säger journalisten Jonas Dagson om pastorn och bibelläraren Roland Hellsten, som gick bort i lördags.

1 av 4

Dagen har ringt till några personer som kände och påverkades av Roland Hellstens förkunnelse och personlighet.

Lennart Thörn var pastorskollega med Roland Hellsten i Saronförsamlingen i Göteborg under några år på 1990-talet.

Thörn minns Hellstens fokus på bibelordet.

– Roland var en benådad förkunnare och bibelutläggare. Han älskade att utlägga och förklara Bibeln.

Förkunnelse som berörde

Thörn beskriver Roland Hellstens språk som vackert och säger att denne talade på ett sätt så att människor "förstod, blev berörda och inspirerade".

– Han påverkade en hel generation studenter på Chalmers i Göteborg och blev därigenom deras pastor, berättar Lennart Thörn.

En annan sida hos Hellsten var den poetiska och konstnärliga.

– Den sidan av honom kanske är lite mera okänd. Roland var en benådad poet och skrev dikter och sånger.

– En del av dessa har tonsatts av Rolands son Thomas Hellsten, som är musiker, men några är inte kända av allmänheten, förklarar Lennart Thörn.

Den sidan av Roland Hellsten kom bland annat till uttryck i de skapandehelger som hölls i Saron under 1970-talet och där Roland Hellsten var motor.

Hur var han som kollega?

– Roland var en finstämd och vänlig själ, han var inte en stridens man utan sökte freden och friden, säger Lennart Thörn.

Thörn berättar att han hade kontakt med Roland Hellsten kort tid före dennes bortgång.

– Vi skrev mejl till varandra och jag fick uppfattningen att han var medveten om att han tog sina sista steg i jordelivet.

– Roland och jag deltog också på högre seminariet vid Göteborgs universitet i bibelvetenskap. Där var vi gamla stofiler bland de unga studenterna.

Lämnade ett gott arv

En annan person som tagit intryck av Roland Hellstens gärning är Dagens förre opinionsredaktör Joakim Hagerius.

– När jag kom till Saron 1999 hade Roland slutat några år tidigare. Trots att han hade lämnat för andra uppgifter relaterade många i församlingen till honom.

– Och så förblev det under alla mina 20 år som pastor i församlingen, berättar Joakim Hagerius och säger att Hellsten lämnade ett gott arv efter sig i Saron.

Joakim Hagerius lyfter också fram Hellstens sociala engagemang och omsorg om medlemmarna i församlingen och de han predikade för.

– Senare har jag stött på honom vid flera tillfällen på pastorsdagar och andra samlingar.

Mångårig vän och mentor

En som skriver under på Roland Hellstens betydelse som själavårdare är journalisten och författaren Jonas Dagson.

– Han var min vän i 40 år. Han var min pastor och min mentor och den person som höll mig under armarna och stöttade när jag kände mig nere.

Jonas Dagson säger att Roland Hellsten älskade församlingen och de människor han talade till genom sin förkunnelse.

– Det är en sak att stå på plattformen och förkunna och en annan att verkligen älska de människor man talar till. Och det gjorde Roland.

Tillsammans startade Jonas Dagson och Roland Hellsten webbsajten rom1017 vars syfte är att sprida god bibelundervisning.

– Han var först tveksam till idén att samla en massa predikningar av olika predikanter på en sajt.

– Men efter ett tag insåg han att det kunde bli till hjälp för många att lyssna till olika predikningar. "Mina predikningar är inte mina", sa han.

– Av totalt cirka 1 000 predikningar på sajten är minst 600 Rolands predikningar. Och jag har några till av honom som jag ska lägga ut på sajten.

Spännande flytta hem

Jonas Dagson berättar om sista gången han såg Roland Hellsten.

– Han stod uppe på sjukhusbalkongen. På grund av restriktioner under corona kunde vi inte träffas. "Jag ska snart flytta hem. Det ska bli spännande" sa Roland.

– Jag är så ledsen att han gått bort. Jag saknar honom innerligt.

Roland Hellsten blev 77 år och sörjs närmast av hustrun Solveig och tre vuxna barn med familjer. Han var bland annat pastor i Saron i Göteborg i 23 år.

Läs mer Pastorn Roland Hellsten är död

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar