Så reagerar kristna på regeringens nya flyktinguppgörelse

MP och S är på rätt spår då de vill ge ensamkommande unga en ny chans att få stanna i Sverige, lyder de första reaktionerna från kristna organisationer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter hårda förhandlingar, som ska ha skakat regeringssamarbetet i grunden, presenterade Miljöpartiet och Socialdemokraterna på måndag eftermiddag en ny överenskommelse om de ensamkommande ungdomarna.

Det handlar om att ge en ny chans till dem som sökte asyl före den 24 november 2015, då den nya tillfälliga lagen tillträdde, och efter det hunnit fylla 18 år. De ska ges en ny chans att få studera på gymnasiet, och efter det ges möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden, vilket kan leda till ett uppehållstillstånd.

Välkommet besked

Flera kristna organisationer har kämpat för att de här ungdomarna, mestadels afghaner, ska få stanna i Sverige. Och i samband med regeringens presskonferens är det i ett första skede lovord som kommer.

– Vi välkomnar regeringspartiernas uppgörelse om att slopa åldersuppskrivningen för ensamkommande ungdomar. Ett litet steg mot en humanare migrationspolitik, skriver Sveriges kristna råd, på sitt Twitterkonto.

– Bättre men inte bra, skriver Erikshjälpen.

– Unga som börjat rota sig och blivit en del av vårt samhälle borde få permanenta uppehållstillstånd.

Ny chans i livet

Inom socialdemokratin har Tro och solidaritet försökt trycka på regeringen i förhandlingarna, till stöd för de unga asylsökande. De välkomnar nu beslutet.

– Nu får väldigt många unga en ny chans i livet, skriver de på Twitter.

Förbundssekreterare Ulf Bjereld fyller på:

– Glad över överenskommelsen mellan S och MP. Hade gärna sett att man kommit ännu längre, men väldigt roligt att många ensamkommande unga nu får möjlighet att studera och bygga sig en framtid.

Stöd i riksdagen

Allt är dock inte klappat och klart. Vad regeringen föreslår är ett lagförslag som först måste få stöd i riksdagen, vilket kräver en blocköverskridande lösning.

Överenskommelsen innebär också att den tillfälliga migrationslagen kommer att bli tre år, kontrollstationen som aviserats efter två år tas i och med det här bort.