Nyheter

Så slår pandemin mot världens fattiga

Coronapandemin slår allra hårdast mot de redan mest utsatta i världen. Det varnar Svenska missionsrådet och flera andra organisationer i en ny rapport.

1 av 2

Coronapandemin slår hårt mot världens fattiga. Det är rubriken på en rapport som Svenska missionsrådet, SMR och sex andra svenska organisationer presenterade på onsdagen.

– Många stora institutioner som FN och EU har flaggat för hur coronapandemin kommer att drabba de som lever i fattigdom. Men röster från det civilsamhället som svenska biståndsorganisationer stödjer, har inte lyfts fram på samma sätt. Det gör den här rapporten, säger Sanna Svenssson, rådgivare i utvecklingspolitik på Svenska missionsrådet, i en kommentar.

Vidare konsekvenser

I rapporten varnas för att det inte bara är corona i sig som slår mot de utsatta.

– Jag är orolig för att vi inte ser de vidare konsekvenserna. Det finns en risk att många människor inte får tillgång till hälso- och sjukvård och därmed ytterst riskerar att dö av andra orsaker när alla krafter fokuseras på att få stopp på pandemin. Vi såg det här också under ebolautbrottet i Västafrika 2014–16, säger Anders Nordström, ambassadör för global hälsa vid Utrikesdepartementet, i rapporten.

Ställs utan inkomst

De sju organisationerna bakom rapporten är SMR, We Effect, Kvinna till Kvinna, Islamic Relief, Individuell Människohjälp, Plan International Sverige samt Rädda Barnen.

I rapporten vittnar samarbetsorganisationer och medarbetare om hur människor plötsligt står utan arbete och inkomst, inte kan köpa mat till sina familjer eller har råd med sjukvård. De berättar också om hur barn går miste om skolgång och att mäns våld mot kvinnor ökar.

Karantän, utegångsförbud och andra drastiska åtgärder, som i flera länder varit effektiva åtgärder för att minska smittspridningen, har fört med sig svåra följder, inte minst ekonomiskt. Ett av flera allvarliga exempel i rapporten är från Colombia. Där har utegångsförbudet lett till att kaffebönderna inte kunnat skörda årets kaffebönor.

"För Colombias kaffebönder är det en annalkande katastrof. Många lever redan i stor utsatthet och en enda utebliven skörd kan leda till hunger och nöd för många familjer", skriver organisationerna i rapporten.

Slår mot civilsamhället

I många länder har också grundläggande rättigheter beskurits på ett sätt som drabbat civilsamhället hårt, konstaterar rapportförfattarna:

"Begränsningar av rörelsefrihet, mötesfrihet, yttrandefrihet och religions- och övertygelsefrihet har slagit direkt mot civilsamhällets möjligheter att verka för att stötta de mest utsatta under pandemin. Tillträde av humanitär assistans till pågående kriser har försvårats, och många utvecklingsinsatser i låg- och medelinkomstländerna har fått ställas in, ställas om eller skjutas på framtiden."

Vill se fond för de utsatta

En av en rad rekommendationer i rapporten är att Sverige ska verka för att en procent av alla investeringar som höginkomstländer gör för att motverka pandemins effekter ska avsättas till en global "Build Back Better-fond".

Den fonden ska riktas till att hjälpa särskilt utsatta människor i låginkomstländer och stödja ett starkt civilsamhälle som värnar demokrati och mänskliga rättigheter. En procent av enbart de svenska stödpaketen skulle ge över två miljarder kronor till denna fond, enligt rapporten.

Fler artiklar för dig