Så utnyttjas barnfiguren Skurt av högerextrema

Den grodliknande barnfilmsfiguren Skurt skapades av Ingamay Hörnberg, och är en snäll och människoälskande groda. Sedan april i år har dock Skurt-figuren mer eller mindre kidnappats och används av högerextrema grupper med hatiska budskap. Nu utreds ärendet av polis.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Skurt är en välkänd figur för många barn och även vuxna. Med sin randiga keps och sina funderingar om livet har han förgyllt mången tv-stund.

Ingamay Hörnberg som är en välkänd kristen profil, skapade Skurt på 1980-talet. Skurt var en snäll kille, frågvis men alltid med kärlek och respekt som grundideologi.

Men den Skurt som mött Ingamay Hörnberg och många andra på nätet under senare tid har mycket litet gemensamt med tv-filmernas Skurt. Förutom då de yttre attributen: kepsen, håret, leendet.

–  Det är så makabert. Det finns bilder som är jätteobehagliga. På en bild står Skurt med ett automatvapen. På en annan sitter han på en stridsvagn. Det finns också en bild där statsminister Stefan Löfven sitter i en glasbur och Skurt står utanför och trycker på en knapp där det står ”gas”.

Gjorde polisanmälan

Ingamay Hörnberg säger att hon själv blev uppmärksam på hur och i vilka sammanhang Skurt-figuren användes i april, när en journalist ringde henne.

– Jag visste inte om detta in­nan, det var så jag fick nys om det. Jag är sällan själv ute på nätet.

Ingamay Hörnberg valde redan i april att göra en polisanmälan.

– Jag byggde upp Skurt med tankar som att vi ska vara rädda om varandra, och Skurt står för alla människors lika värde, han står för kärlek och omtanke. Det var ju ett varumärke som jag byggde upp under 20 år.

Ärendet utreds nu hos polisen. Det har varit svårt att hitta en lämplig rubrik, berättar Ingamay Hörnberg: först tog polisen fasta att det kunde handla om hets mot folkgrupp.

– Men det är en väldigt svår rubrik, fick jag höra sedan. Jag har nu gjort en ny anmälan, säger hon.

Läs mer: Ingamay Hörnberg: Så kom sången ”Tänk att få vakna” till

 

Varumärkesskyddad

Skurt är varumärkesskyddad, men trots detta profiterar nu alltså en rad högerextrema grupper på märket. Det finns en sajt på nätet som säljer bland annat t-shirts med grodan Skurt på och budskap som inte alls rimmar med Ingamay Hörnbergs skapelse.

Skurt finns också med som begrepp i det som kallas ”skurt-posting” (”grodpost”) i Sverige. Det är hatiska meddelanden som förses med en bild av just Skurt.

I USA har högerextrema grupper redan tidigare använt sig av en grön groda som symbol för sin rörelse. I Sverige har tidigare en helt vanlig grön groda förekommit bland högerextrema, precis som i USA, men sedan i april har grodan helt enkelt förvandlats till Skurt och fått hans mössa och attribut.

– Jag hade väl otur eller vad man kan kalla det. Det är fruktansvärt obehagligt, säger Ingamay Hörnberg.

Får juristhjälp

Ingamay Hörnberg berättar att det har hänt att människor frågat henne: ”Är det är så att du har ändrat inställning? Hon berättar att det till och med finns en film som är kopierad efter en riktig Skurt-sekvens.

– Vi gjorde en film på tv som handlade om att skadegörelse kostar en miljon i Falkenberg. ”Så här mycket kostar skadegörelsen under ett år”, säger Skurt då.

– De här grupperna har tagit inledningen av den filmen och sedan var det invandringen det handlade om.

Ingamay Hörnberg berättar att hon nu har fått erbjudande om hjälp från juristhåll om att hitta lämpliga skrivningar i polisanmälan.

– Det tackade jag ja till. Så polisutredningen fortsätter, säger hon.

Läs mer: Polisen lägger ner utredningen om Skurt

Syntes i tv i 20 år

Den grodliknande dockan Skurt syntes regelbundet i tv från 1980 och 20 år framåt. Bland annat intervjuade Skurt drottning Silvia.

Ingamay Hörnberg, som skapade Skurt, är också sångerska.

Tillsammans med sin man Lennart Sjöholm och Hasse Hallström medverkar hon numera bland annat i Läkarmissionens arrangemang.

Debatt