Så vill migrantkyrkorna återkristna Sverige

Antalet karismatiska migrantkyrkor i Sverige ökar. Nu i pingsthelgen möts några av dem till International Believers Conference i Citykyrkan i Stockholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Drygt 200 karismatiska migrantförsamlingar beräknas i dag finnas i Sverige. I pingstförsamlingen Citykyrkan i Stockholm ryms en av dem. City Church International. samlar en vanlig vecka cirka 170 personer till gudstjänst, och står nu som värd för det nätverk av migrantkyrkor som möts.

– Vi tror att människor som har kommit från Afrika, Asien och Sydamerika är verktyg som kan bära väckelse och hopp från Gud till Europa och Sverige, säger Wilberforce Bezudde pastor i City Church International.

Läs mer: Det är i invandrarnas kyrkor det händer

Dags att ge tillbaka

Han har själv ursprung i Uganda och menar att precis som Gud har använt européer för att missionera i Afrika, så vill han nu använda migranterna för att nå människor i Sverige. Detta i en är tid då kyrkorna inte längre är lika starka.

Nigerianer och eritreaner

Andra migrantkyrkor som är engagerade i konferensen är nigerianska Redeemed Christian Church of God, med numera 35-40 församlingar över hela Sverige, samt Full Gospel Church från Vällingby, som samlar många eritreaner.

Temat för konferensen är "Awake my glory". Omkring 500 besökare väntas under helgen.

– Syftet är att påminna oss om vår gudomliga kallelse för Europa och Sverige, säger Wilberforce Bezudde, som vill arbeta tillsammans med de etablerade kyrkorna.

Läs mer: Migrantkyrkorna blir snabbt fler

44 nationer samlade

När konferensen i Citykyrkan, Stockholm, startade på nationaldagen sattes det upp flaggor från alla de 44 nationer som är representerade bland deltagarna. Därefter blev det förbön för Sverige och övriga länder.

Talare vid International Believers Conference, som i år arrangeras för fjärde gången, är de gästande pastorerna Grace och Lincoln Serwanga från England, Julius Suubi från Kenya samt Pat Francis från Kanada.

Läs mer: Forskare: Drygt 20 000 karismatiker i de nya grupperna

Kyrkan under isoleringen
MORS DAG
Elinor Tidholm med sina sju biologiska barn. Från vänster: Niklas (svärson), Greta och Linnéa (tvillingar), Elinor (mamman), Alf, Kerstin, Hannele (sittande svärdotter med sonen Eton), Gustav, Gregor och Emeli.
Foto: Privat
Foto: Privat