SAM-konferensens tema: Att ta sin längtan på allvar

Guds kärlek är kyrkans djupaste längtan och vårt hopp. Det förkunnade pionjärpastor Josefin Lennartsson på SAM:s årskonferens i helgen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hela temat för Svenska alliansmissionens årskonferens handlade om att ta sin längtan på allvar. Och andlig längtan är något som Josefin Lennartsson har mött mycket av under sitt första år som pionjärpastor i Gnesta, Mölnbo och Järna.

– Man kan ju fråga sig, varför kommer inte de här desperat sökande människorna till kyrkan? Jag har ställt den frågan, och svaren gör bitvis väldigt ont, säger hon.

Många sökande människor upplever inte att kyrkan kommunicerar den kärlek, det liv och den frid vi predikar om. I stället upplever man att kyrkan kommunicerar krav, prestation och livlöshet i upprätthållandet av traditioner och verksamhet.

– Hör vi ropen utanför kyrkan? Ser vi desperationen i människors ögon och vågar vi känna Guds smärta över den här vilsenheten i människors sökande?

Läs mer: ”Hör vi ropen utanför kyrkan?”

 

Hennes egen insikt är denna: Vi har tappat bort vårt ”varför”. Vi kan inte nå ut till människor genom att förvalta någon annans upplevelse av Gud. Insikten av att vi som församling kommer att dö ut om vi inte gör något radikalt är en stark drivkraft för Josefin Lennartsson. Men frågan är vad det innebär att göra något radikalt.

– Vi blir så lätt upptagna av tekniker och metoder som vi tror kan leda till Guds rikes framgång, menar hon.

Vad vi behöver är att ta emot Guds kärlek till oss – och ge Guds kärlek vidare. Men Guds kärlek kan aldrig bli ett ”verktyg” som vi använder för att nå ut.

– Kärlek är vad det innebär att vara Guds folk. Vi är älskade av Gud och det gör oss drivna av kärlek. Guds kärlek gör mig mottaglig för världens nöd, så att jag kan öppna mina ögon och känna Guds smärta över den trasighet som finns i världen. Guds kärlek i våra liv är vårt ”varför”.

Läs mer: Alliansmissionen siktar mot 2025 med ny vision 

 

Josefin Lennartsson inledningstalade på årskonferensen. Hon höll också i ett seminarium om nya sätt att vara kyrka, tillsammans med Esgrim Rommel, pastor i Aneby Allianskyrka.

Böneutrop
Kyrka och politik