"Sänkning av föräldraförsäkringen är en kvinnofälla"

Näringslivets tankesmedja Timbro tycker att den svenska föräldraförsäkringen är för dyr och bör halveras.
– Timbro vill att föräldrar ska bli slavar under sin plånbok, kontrar Dagens ledarskribent Frida Park.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Timbro har i en debattartikel i Aftonbladet krävt att föräldrapenningen avskaffas och att föräldraledigheten halveras. Timbro anser att föräldraförsäkringen kostar för mycket och att den är orättvis i och med att låginkomsttagare och barnlösa tvingas subventionera "de välbärgade stora familjers föräldraledighet".

 

Läs mer: Frida Park: Trygga barn är det viktigaste

 

Tankesmedjan föreslår därför att föräldraförsäkringen halveras från 16 till 8 betalda månader. I stället vill man sänka skatten och att familjer, om de vill, själva bekostar en eventuell längre hemmavistelse, alternativt en nanny.

"Det finns högre värden"

– Timbro vill att föräldrar ska bli slavar under sin plånbok. Men det handlar om värderingar, kontrade Frida Park, Dagens ledarskribent i en debatt med Timbros Siri Steijer i Aktuellt onsdagen den 28 februari.

– Det finns högre värden, som trygga barn och familjer som mår bra. Det är det som bygger ett gott samhälle.

"Vad händer med barnen efter de åtta månaderna?"

Enligt Frida Park håller inte Timbros argument om att en halverad föräldraförsäkring skulle ge en samhällsekonomisk besparing.

– Den besparingen kommer inte att bli av. För vad händer med barnen efter de åtta månaderna? Ska de in i förskolan måste kommunerna bekosta personal och nya lokaler och då skjuter vi bara över kostnaderna på kommunerna.

 

Läs mer: Frida Park: Tafsa inte på föräldradagarna!

 

Bidrag till medelklassen och en kvinnofälla

Enligt Siri Steijer och Timbro är det oacceptabelt att den svenska föräldraförsäkringen kostar dubbelt så mycket som genomsnittet i OECD-länderna. Debattören Siri Stijer hävdar dessutom att den är ett rent bidrag till medelklassen och en kvinnofälla.

– Den påverkar kvinnors löner, karriär och arbetskraftsdeltagande väldigt negativt. Dessutom är det låginkomsttagare och små familjer som betalar för välbärgade stora familjers föräldraledighet, sa Siri Steijer i debatten och påpekade att "föräldrar måste själva ta ansvar för sina egna barn".

Förödande konsekvenser

Enligt Frida Park skulle en sänkning av den generösa föräldraförsäkringen få förödande konsekvenser för både barnafödandet och kvinnors möjligheter.

 

Läs mer: Ebba Busch Thor: S gör familjens frihet till valfråga

 

– Om barnen inte ska in på förskolan då måste ju kvinnorna stanna hemma, för det är ju oftast kvinnorna som gör det, utan inkomst. Och det är en kvinnofälla om något. Timbro vill att bara de som har råd ska få stanna hemma längre med sina barn, sa Frida Park.

Lilla Erstagården