Saudisk kronprins erkänner Israels rätt att existera

Den saudiske kronprinsen säger att det israeliska folket har rätt att leva i fred i sitt eget land. Ett uttalande som kan tolkas som att han erkänner Israels rätt att existera.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På frågan om han tycker att det judiska folket har rätt till en nationalstat i åtminstone en del av sitt historiska fädernesland, svarar Mohammed bin Salman:

– Jag anser att palestinierna och israelerna har rätt till sitt eget land. Men vi måste ha en fredsöverenskommelse för att säkra stabiliteten för alla och att ha normala relationer, säger han i en intervju i The Atlantic.

Möjligt samarbete

Någon sådan överenskommelse existerar dock inte. Uttalandet kan tolkas som en signal på att relationen mellan Saudiarabien och Israel blir allt bättre, skriver TT.

Mohammed bin Salman talar också i intervjun om möjligheterna till ett samarbete mellan länderna.

Överenskommelse

Israel och Saudiarabien har inga officiella diplomatiska relationer, men Israel har under de senaste åren antytt att det finns en hemlig överenskommelse med Saudiarabien. Men detta förnekas av Saudiarabien, skriver Times of Israel.

De två länderna skulle i så fall förenas i sitt motstånd mot det shiamuslimska Iran.

Det var förra året som den saudiske prinsen Mohammed bin Salman tog makten i kungadömet från sin äldre och mer erfarne kusin.