Scientolog-film användes vid polisutbildning

En informationsvideo från Scientologerna användes av gränspolisen i Stockholm i en internutbildning om mänskliga rättigheter.
Många är nu kritiska och undrar hur det kunde ske.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Filmen ingick i en utbildning på nätet som samtliga gränskontrollanter i Region Stockholm håller på med, skriver Svenska Dagbladet som kommer med avslöjandet.

Genom hela klippet är Scientologernas logotype synlig och deltagarna uppmanas att gå in på en hemsida som skapats av Scientologerna.

Scientologerna är en världsvid rörelse som kritiseras starkt för en sektliknande verksamhet som bland annat anses lura människor på pengar och trakassera avhoppare.

Kraftig kritik

Många reagerar nu på filmklippet och det har tagits bort från utbildningen.

Läs också: Scientologi en officiell religion i Storbritannien

De ansvariga menar att det skett ett misstag och att det inte handlar om att någon inom polismyndigheten avsiktligt försökt sprida Scientologernas lära.

– Vi ska vara rättskedjans verktyg. Sådant som kan besudla vår objektivitet får absolut inte förekomma, säger Ulf Rydström, huvudskyddsombud vid gränspolisenheten i Stockholm, till svd.se.

Men Patrik Kalmkind, kanslichef vid gränspolisenheten i Stockholm, tycker inte att det finns någon anledning att ifrågasätt utbildningen och menar att den vilar på en solid grund.

FLYGKRASCHEN I UMEÅ
Premium Ingrid Holmström Pavval, vikarierande kyrkoherde i Umeå pastorat, och Mikael Åström, operativ ledare för Svenska kyrkans stödgrupp.
Foto: Erik Abel/TT
Foto: Erik Abel/TT
Premium