Nyheter

SD-ledd kommun: Ingen bön på arbetstid

Kommunstyrelsen i Bromölla har tagit ett beslut att man inte får lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be.

1 av 2

Det är kommunstyrelsen som tagit beslutet att bön inte ska vara tillåtet under arbetstid, där SD och M tillsammans fick majoritet för förslaget. I ett senare skede ska böneförbudet klubbas igenom även i fullmäktige.

Själva beslutet om att förbjuda bön på arbetstid handlar om en uppdatering av kommunens riktlinjer i sin likabehandlingsplan.

– Intentionen är att man inte ska lämna sina arbetsuppgifter för att gå och be, säger Eric Berntsson (SD), kommunstyrelsens ordförande, till Kristianstadsbladet.

Han säger vidare att tanken är att bönestunder inte ska hindra arbetet.

Ingen utpekad

Ingen specifik religion pekas ut i beslutet, men av debatten på sociala medier att döma är det många som tror att det rör sig om att stoppa muslimer från att be på arbetstid.

– Nån som tror motivet är något annat än islamofobi, skriver exempelvis Anders Lindberg, Aftonbladets politiske chefredaktör, på Twitter.

Han menar att det här är ett påhopp på en minoritet och frågar sig vilka rättigheter som ryker nästa gång.

Arbeta på arbetet

En av dem som går i polemik är socialdemokraten Maria Hind Alias, känd för sitt arbete mot hederskultur.

– Om man har ett arbete för att arbeta, vad är problemet, skriver hon?

– Man får göra vad man vill på sin rast eller lunchrast, men på arbetstid ska man arbeta, hur får du det till islamofobi?

Svårt för prästen

Riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson (V) undrar hur de tänkt kontrollera ett böneförbud, och menar att det här bara är symbolpolitik.

Författaren och krönikören Patrik Lundberg använder ett mer humoristiskt angreppssätt då han kommenterar beslutet.

– Bromölla förbjuder bön på arbetstid. Blir svårt för prästen, skriver han på Twitter.

Ledare | Böneförbud för kommunanställda i SD-styrda Bromölla

I beslutet som klubbats igenom står det att rätten till en egen trosuppfattning är absolut och att Bromölla kommuns hållning är ett bejakande av mångfald och pluralism.

Samtidigt står det att ”religionsfriheten innebär dock också rätten att slippa religiösa manifestationer”.

I texten som antagits finns också ett resonemang att om någon önskar be i samband med arbete så kan det gå att lösa i samarbete med arbetsgivaren, exempelvis då det är rast. Men inom sjukvården finns det tungt vägande skäl för att vara restriktiv, och arbetskamrater, boende eller anhöriga ska inte behöva ta del av bönen.

SD styr kommunen

Eric Bengtsson (SD) säger till Kristianstadsbladet att det inte är bestämt hur det här beslutet ska kontrolleras, men påpekar att bönestunder inte ska få hindra arbetet.

Sverigedemokraterna har länge motarbetats i svensk inrikespolitik, och hållits borta från inflytande.

Men det som händer nu är att SD har fått en maktbas på kommunal nivå, i fyra kommuner i Skåne och Blekinge är det SD som styr. I flera andra kommuner, som Staffanstorp, är man med som en viktig samarbetspartner.

I flera av de kommuner där SD fått inflytande har en del omtalade saker skett. I Svalöv har det nyligen kommit fram att kommunalrådet Stefan Borg länkat till ett blogginlägg där Annie Lööf (C) kallas folkförrädare och att Prideflaggan bör förbjudas, något som fått stor uppmärksamhet.

Fotnot: Dagen har sökt Bromöllas kommunalråd för en kommentar.

Fler artiklar för dig