28 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

SD-toppar vill ha Ebba Busch Thor som statsminister

SD-toppar uppges vilja se KD-ledaren Ebba Busch Thor som den blivande statsministern i ett konservativt block. – För Kristdemokraternas del går vi inte och föreställer oss att det är det mest sannolika utfallet, kommenterar presschef Per Gudmundsson.

Det är i en intervju i Nyheter Idag som Ebba Busch Thor konfronteras med uppgifterna att flera toppnamn inom Sverigedemokraterna vill se hennes som statsminister efter valet 2022.

Anledningen är att hon ska ha större förtroende än M-ledaren Ulf Kristersson och därmed bli en samlande kraft för ett konservativt regeringsalternativ.

Svårt att avgöra

Hur pass allvarligt man ska ta på uppgifterna är svårt att avgöra. Den enda källan från SD som öppet går ut med att Ebba Busch Thor vore en bra statsministerkandidat är riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström.

– Självklart vill jag ha Jimmie Åkesson i första hand, men jag tror inte det är realistiskt att M och KD går med på Åkesson som statsminister. Jag tror däremot Ebba Busch Thor har förmågan att vara en brygga mellan oss och Moderaterna, säger han enligt Nyheter idag.

KD-ledaren: Jag kommer inte säga nej

Ebba Busch Thors reaktion på uppgifterna är att KD i första hand vill se Ulf Kristersson som statsminister. Men;

– Om det skulle vara det avgörande för att Sverige ska kunna få en ny regering är det klart jag inte kommer säga nej i ett sådant läge.

Per Gudmundsson är presschef för Kristdemokraterna.

Hur pass allvarligt tar ni på uppgifterna att SD vill se Ebba Busch Thor som statsminister?

– Vi tar inte särskilt allvarligt på det. För Kristdemokraterna är Ulf Kristersson det naturliga statministerämnet som vi kommer gå till val på, säger Per Gudmundsson till Dagen.

Han berättar att det här är uppgifter som enbart kommit från Nyheter Idag.

Tackar inte nej

Men, tillägger Per Gudmundsson, om det skulle uppstå en situation efter nästa val där Ebba Busch Thor föreslås som ny statsminister skulle hon inte tacka nej.

– Är man partiledare för ett riksdagsparti har man i någon mening redan sagt ja till att vara beredd att axla det ansvaret, annars ska man inte ha det jobbet.

– Sedan kan man diskutera hur pass troligt det scenariot är. För Kristdemokraternas del går vi inte och föreställer oss att det är det mest sannolika utfallet.

Läs också Äktenskapet mellan frikyrkorna och KD är över
 

Omdiskuterad tidning

Förutom de uppseendeväckande uppgifterna att det finns krafter inom SD som ser Ebba Busch Thor som statsministerkandidat var det också många som med stor förvåning undrade varför KD-ledaren ställer upp på en intervju med Nyheter Idag. Det är en tidning som ofta sorteras in under alternativmedia på den politiska högerflanken, i debatten framförs det att tidningen ligger nära SD rent ideologiskt.

Samtidigt har tidningens chefredaktör Chang Frick, som även gjorde intervjun med Ebba Busch Thor, varit tydlig med att Nyheter Idag utgår från traditionella journalistiska principer. Tidningen har också gjort en del avslöjanden som fått stor spridning, exempelvis att Iraks försvarsminister var svensk medborgare och att SSU i Malmö under 1 maj sjön "Krossa sionismen".

Varför ställde Ebba Busch Thor upp på en intervju med Nyheter Idag?

– De har frågat ganska länge och vi försöker på sikt ge alla som frågar en intervju, svarar Per Gudmundsson.

– Sedan tycker jag att man inte ska förakta Nyheter Idags stora publik och dess läsare. Det är ett bra forum om man vill nå ut till den läsekretsen, som jag tror är lite speciell då den i ganska hög grad föraktar traditionella medier. Ska man kunna prata med de väljarna får man nog också dyka upp i deras kanaler.

Läs också Elisabeth Sandlund: När regeringsmakten hägrar får principerna ge vika

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar