Sebastian Stakset börjar jobba på Frälsningsarmén

Tidigare hatrapparen Sebastian Stakset blir anställd av Frälsningsarmén för att sprida kärlek och hopp bland barn och ungdomar som är inlåsta på LVU-hem och andra institutioner.
– Både kyrkorna och samhället har glömt bort de här unga.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sebastian Stakset har redan under hösten inbjudits till ett antal ungdomshem i landet för att föreläsa om sin livsförvandling bort från kriminell värdetransportrånare till att bli en kristen rappartist, och för att – som han själv uttrycker det – ”kärleksbomba ungdomarna”.

Nu kliver Frälsningsarmén in i ett samarbete med honom, där Stakset blir anställd på 75 procent. Tanken är att Frälsningsarmén inte minst kan bidra med lokala uppföljningar kring de ungdomar Sebastian Stakset får kontakt med vid sina besök på SIS-hem och LVU-hem inom kriminalvården med mera.

– Jag får möta barn och ungdomar som aldrig har känt hopp i hela sitt liv, eller fått höra att de är älskade. Många vill veta vad som har hänt mig. Och flera har berättat att de har drabbats av en chockvåg av kärlek när jag har berättat, säger Sebastian Stakset.

”Hopp tänds i deras ögon”

Han sticker inte under stol med att hela utgångspunkten i föreläsningen och de personliga mötena på ungdomshemmen är hur hans liv har blivit förvandlat av Jesus.

– Vi har rivit sönder självmordsbrev och kunnat se vad Guds kärlek kan göra på tio minuter – mer än vad samhället har gjort på många år. Hopp tänds i deras ögon.

Han visar sms, som kommer under tiden vi sitter och pratar, där en ung kvinna blivit berörd av hans besök, och senare fått kontakt med en lokal kyrka ute i landet.

Läs också: Sebastian Stakset – hatrapparen som blev predikant för kärleken
 

Vägarna korsas

Hos Frälsningsarmén har Kjell Karlsten, programchef, och Mattias Nordenberg, projekt­ledare, haft kontakt med Sebastian Stakset en längre tid. Just kring de ”bortglömda och inlåsta barnen” upplever de att deras vägar korsas.

Nu ska de jobba ihop de närmsta sex månaderna i ett första skede. I snitt ett besök i veckan ute på något ungdomshem räknar man med att Stakset ska göra framöver.

– Frälsningsarmén är en organisation med resurser och nöd för de här utsatta barnen. Sebastian har en unik ingång till de här grupperna, och om vi tillsammans kan göra något för att rädda någon, så är det värt allt. Det handlar om framtiden både för individer och vårt samhälle, säger Kjell Karlsten.

Läs också: Frälsta rapparna Sebastian Stakset och Allyawan försonades efter åren som bittra fiender
 

Följa upp lokalt

En särskild koppling till Frälsningsarméns Kår 393 i Stockholm blir det. Och så hoppas man via sina lokala kontakter runtomkring i landet kunna följa upp unga som vill ha kontakt när de tillåts lämna sin institution.

Sebastian Staksets engagemang för ungdomshemmen med 12-19-åringar startade när han förra året läste om hur ett par 14-åriga flickor tog livet av sig på institutionerna. Han har själv minnen från Svartsjöanstalten utanför Stockholm för tio år sedan, där han under en permission lärde känna en 19-årig flicka som fanns på ett kvinnohem, och som tog livet av sig.

– Jag har blivit så oerhört berörd av det som hänt att jag ropat till Gud och bara känt att jag måste öppna den här dörren. Jag vill förmedla kärlek och hopp, säger han.

Läs också: Stakset: Jag har inte längre hatet som behövs för Kartellen
 

Stöttar LP-verksamheten

Förutom samarbetet med Frälsningsarmén jobbar Sebastian Stakset också med LP-verksamhetens missbruksarbete inom pingströrelsen, dit han försöker hjälpa unga missbrukare att få komma.

Är du inte prenumerant? Testa Dagen gratis i 1 månad!

Läs mer om Sebastian Stakset

Alla tidigare artiklar

LVU- och SIS-hem

LVU-hem är ett tillfälligt boende för ungdomar med missbruk och/eller kriminalitet som behöver stå under särskild uppsikt. SIS står för Statens institutionsstyrelse, och ger behandling av unga med allvarliga psykosociala problem eller som har dömts till sluten ungdomsvård.

Debatt