Shane Claibornes kärlek till Frizon består

Författaren, predikanten och aktivisten Shane Claiborne är tillbaka på Frizonfestivalen. Men budskapet är detsamma som för tio år sedan: Att leva ut det glada budskapet om Jesus här och nu.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sommaren 2007 predikade amerikanen Shane Claiborne för en fullsatt Frizonlada. Tusentals tonåringar satt knäpptysta och lyssnade till hur ljudet av ett spädbarns hjärtslag fyllde hela lokalen. Stämningen var andäktig. Utifrån ljudillustrationen talade Shane Claiborne om Guds hjärta för den här världen och om kärleken som manar till handling för de mest utsatta.

I år är Shane Claiborne tillbaka på Frizonfestivalen. Han sitter tillbakalutad på en träbank i parken. Säger "hey bro, whats up?" till bekanta som går förbi.

Kärleken mellan Frizon och Shane Claiborne är stark och ömsesidig.

– Frizon kopplade ihop tro och rättvisa på ett väldigt vackert sätt. För mig representerar festivalen att kristen tro inte enbart är en biljett till himlen och att vi därför kan ignorera det som sker här och nu, utan att vi kan tänka både himmelskt och jordiskt samtidigt, säger han till Dagen. 

När Shane Claiborne var på Frizon sist hade hans bok "Den oemotståndliga revolutionen" precis kommit på svenska. I den berättar han om hur han åkte till krigets Irak som fredsaktivist, hjälpte Moder Teresa i Calcutta och byggde upp en kristen kommunitet i USA.

Han bor fortfarande kvar i kommuniteten The Simple Way - som nu funnits lika länge som Frizon. 20 år av praktiskt, utgivande arbete för det lokala samhället.

Vad har gjort att du stannat kvar i Simple Way?

– Det finns en styrka i att vara på samma plats under en längre tid, att få rötter där. Jesus talar om kornet som faller till marken men inte blir kvar för att det saknar rötter. Men om vi slår rot kan något vackert växa fram och vi kan få se frukten av det. 

Vad har ni sett för frukt?

 Vi har fått följa barn från att de var små till att de nu är de första i sin familj som börjar plugga på universitetet. Vi har fått se hur hemlösa nu äger egna boenden och vi har fått se en rörelse av missbrukare som får ett nytt liv. Just nu arbetar vi med att rusta upp övergivna hus och göra dem till billiga boenden.

Hur har du gjort för att inte trötta ut dig utan fortsätta arbeta för det du tror på?

–  En viktig sak är att vi inte driver några hjälpprogram utan att allt vi gör bygger på relationer. Det kan vara betungande med relationer, men också väldigt energigivande.

– När vi startade Simple Way var vi ambitiösa och satte upp höga ideal. Vi skulle äta tillsammans varje dag, be varje morgon och dela varje dollar vi tjänade. Men efter ett tag var vi nära att bränna ut oss och efter det bestämde vi oss för att satsa på att göra allt i mindre skala. Vi kanske kunde ha en gemensam måltid i veckan men göra den väldigt bra. Ett motto för oss är att göra små saker med stor kärlek.

Shane Claiborne och hans vänner i Simple Way-kommuniteten deltar på olika sätt i det lokala samhället. Allting utgår från ett enkelt hus på Potter Street i utkanten av Philadelphia. Sedan USA fick en ny president i Donald Trump har arbetet känts ännu mer angeläget, berättar Shane.

– Trump har egentligen inte förändrat USA, men han har uppenbarat vad vi är för sorts land. Hans presidentskap har inte heller förändrat vita, evangelikala kristna, men uppenbarat vad de tror och tänker. Så mycket av Trumps politik är antitesen till Jesu budskap.

– Hela utvecklingen är väldigt oroande. Min fru är lärare för 9-åringar och de är på riktigt rädda för sina liv. De frågar: Kommer vi bli slavar igen? Kommer muslimer inte få gå i vår skola? De blir traumatiserade av det som händer.

Mitt i det politiska mörkret som Shane Claiborne ser i sitt hemland är han ändå hoppfull.

– Det är lätt att tänka att vi befinner oss i en grav utan ljus, men i själva verket kanske vi är i en livmoder där vi snart kommer födas till någonting nytt. Massor av människor går ut på gatorna och proklamerar sin kärlek för invandrare och ropar att en annan värld är möjlig. Jag ser det som kraftfulla profetiska handlingar.

På Frizon medverkar Shane Claiborne i flera samtal. Han predikar också på Frizons sista kvällsgudstjänst.

– Det blir ett firande av allt Frizon har stått för och fått betyda. Budskapet är att vi måste fortsätta tro att det glada budskapet om Jesus gäller här och nu. Att vi kan bli en rörelse som visar på Jesus i allt vi gör och blir känd för vår kärlek, inte främst för vår lära. Trosbaserad kärlek, det är det som är grejen.