"Sharia-poliser" friades inte vid tysk rättegång

"Sharia-polisen" stod det på de orangefärgade västarna som männen hade burit i tyska Wuppertal. De hade dock friats i en lägre instans, men inte i den federala domstolen - som alltså ger bakläxa åt distriktsdomstolen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En grupp islamister patrullerade gatorna i Wuppertal i Tyskland i september 2014. De var ultrakonservativa och fick inte använda alkohol eller droger och skulle också hålla sig ifrån spel, musik, pornografi och prostitution, skriver nyhetsbyrån AFP.

De åtalades dock för sitt patrullerande, eftersom anmälarna menade att de bröt mot en lag som förbjuder politiskt motiverade uniformskläder. Men distriktsdomstolen i Wuppertal friade männen från dessa anklagelser i november 2016.

När fallet efter överklagande kom upp i en högre instans i torsdags, den federala domstolen i Karlsruhe, blev det dock inte en friande dom. I stället skickas fallet tillbaka till distriktsdomstolen för ny bedömning.

Domstolen i Karlsruhe betonar att det har gjorts misstag: bland annat pekar man på att tidigare domslut inte tagit hänsyn till hur hotfulla "sharia-poliserna" upplevdes av andra muslimer.

Så kallade "sharia-patruller" har också rapporterats patrullera i bland annat London, Köpenhamn och Hamburg.

Statsministeromröstning