Små donatorer betalar notan för Notre-Dame

Än så länge har de stora gåvogivarna inte betalat en krona av vad de lovat till återuppbyggnaden av den brandskadade Paris-katedralen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Efter branden i Notre-Dame strömmade löften om pengar till återuppbyggandet in. Men än så länge har inte de franska miljardärerna betalat vad de lovat, skriver AP på Twitter.

I stället är det små donationer från privatpersoner som betalat lönerna för de ungefär 150 personer som sedan branden dagligen jobbat med återuppbyggandet. Denna månad rör det sig om donationer på knappt 40 miljoner kronor.

– De stora donatorerna har inte betalat. Inte en krona, säger Andre Finot, presstalesperson för Notre-Dame, till AP.

– Innan de betalar vill de veta exakt vad pengarna går till och om de godkänner det, de vill inte bara betala anställdas löner, säger han.

Bland de som lovat stora belopp till katedralens återuppbyggande är den franska miljardären Bernard Arnault, ägare till bland annat modehuset Louis Vuitton, och miljardären Francois Pinault. De har sagt att de ska skänka 200 miljoner euro, respektive 100 miljoner euro, till arbetet.

Pingst ledare
Umeåpastorn Ulf Sundkvist är glad över de närmare 650 frivilligledare från norra Sverige som i helgen möttes i Folkets hus i Umeå. Han tror att samverkan mellan församlingarna är nyckeln till framtiden. 
Foto: Thomas Österberg
Foto: Thomas Österberg
Könsdysfori
Maria Hansson är kristen och transaktivist.
Foto: Privat
Foto: Privat