Sms-företag: Vi har inte gjort något olagligt

I går rapporterade Dagen om ett Malmöbaserat företag som skickat ut sms där de erbjuder hjälp om att gå ur Svenska kyrkan. I dag hör företaget själva av sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under helgen har en mängd personer fått sms med erbjudande om att, mot en avgift på 369 kronor, få hjälp att lämna Svenska kyrkan. I meddelandet hänvisades till sajten kyrkskatt.se - något som Dagen rapporterade om i går.

I dag hör företaget själva av sig till de medier som skrivit om massutskicken. Där försvarar de den höga avgiften för tjänsten, som i vanliga fall är gratis, med att budgeten för företagets marknadsföring är hög. De tillägger också att "Tack vare den mediala uppmärksamheten så får vi nu in fler beställningar än vi hade drömt om och kommer se över en eventuell prissänkning."

Vidare menar företaget att de nummer som meddelandena skickats till kommer av att personer fått tipsa vänner och skriva in deras telefonnummer.

 

Läs mer: Sms-reklam om att gå ur Svenska kyrkan upprör

 

De anser sig ha blivit utsatta för en "oerhört kränkande häxjakt" och kommer inte att ge vidare kommentarer till media, skriver företaget bakom kyrkskatt.se.

– Det är möjligt att det inte är ett olagligt reklamutskick, däremot finns det saker som skulle kunna strida mot marknadsföringslagen, säger Ing-Marie Olofsdotter Nilsson, Svenska kyrkans kommunikationschef.

Hon ger som exempel att man på kyrkskatt.se skriver att det inte påverkar begravningen att gå ur Svenska kyrkan eftersom man fortfarande betalar begravningsavgiften. Men så enkelt är det inte eftersom man då inte är berättigad en kyrklig begravning.

– Jag har fått mycket reaktioner från medlemmar ute i landet angående detta. Vi är inte färdiga med vår bedömning av detta, säger Ing-Marie Olofsdotter Nilsson.