Snart dags att vara lite extra snälla mot varandra

Ser du ut som om du är på väg till en begravning? Vänliga veckan vill gärna ändra på det. Så på med leendet och visa att du bryr dig. Särskilt mot någon som inte tycker som du.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På måndag, den 12 februari, börjar Vänliga veckan. Då är det meningen att vi ska vara lite extra trevliga mot varandra. Le, växla några ord, visa att vi bryr oss.

Men just i år ställs vi inför en särskild utmaning: Att vara snäll mot någon som inte tycker som vi.

Aktuellt tema

Det är nämligen temat som Vänliga veckans grundare och förvaltare, Läkarmissionen bestämt för i år.

– Årets tema känns väldigt aktuellt med tanke på den ökade polariseringen i vårt samhälle, säger Eva Nordenstam på Läkarmissionen i ett pressmeddelande.

 

Läs också: Elisabeth Sandlund: 2018 behöver bli försoningens år

 

Undvik bråk

Läkarmissionen uppmanar till att stå över meningsskiljaktigheter och undvika att tycka något är dåligt bara baserat på vem avsändaren är. Och att försöka ha konstruktiva samtal med dem som tycker annorlunda än en själv.

Som hjälp på traven har man tillsammans med en psykolog tagit fram matnyttiga tips på hur man gör om man vill vara vänlig. Ställ frågor, visa respekt och uppmuntra det personen gör rätt, är några av dem.

 

Läs också: Jesus är förebilden för Årets Västeråsare 

Fakta:

Vänliga veckan instiftades 1946 av Harry Lindquist, grundare av Läkarmissionen. Han fick idén när han pratade med en trafikräknare som räknade förbipasserande. Efter att ha sett 8 569 personer kunde han konstatera att endast tolv av dem log. Resten såg ut som om de var på väg till en begravning.

Källa: Läkarmissionen