24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Snart gör Lasse Siggelin sin sista match

Lika länge som Lasse Siggelin har turnerat med sina kristna låtar har han varit fotbollsdomare. Men snart har han dömt sin sista match. – Det kommer att kännas lite konstigt men jag har inget val, säger han.

1 av 2

Lasse Siggelin är mest känd som den kristne trubaduren som turnerat landet runt i många år. Lika känt är det inte att han vid sidan om varit fotbollsdomare.

– Jag har fått vänner, hållit mig i god fysisk form och lärt mig att fatta snabba beslut som jag står för. Det har varit en ledarskapsskola, förklarar han för Dagen.

Har haft roligt

Som högst har han dömt herrarnas division 4 och varit assisterande domare i damallsvenskan och herrarnas division 1. Det sistnämnda var i slutet på 1980-talet och var då den näst högsta serien.

– Det har varit roligt hela tiden. Jag ångrar inte en sekund att jag satsade på detta.

Som ung var han samtidigt aktiv som spelare, tränare och domare. Det höll inte i längden, och valet föll på domaruppgiften.

Domare får ju mycket kritik. Har det hettat till riktigt någon gång?

– Det har det väl gjort ibland men jag har nog varit ganska förskonad från incidenter av det slaget.

Hur är du som person i en sådan situation?

– Jag är lugn, vilket kan vara bra när det blir starka känslor på planen. Det har nog bidragit till att jag klarat mig så bra. Jag brusar inte upp i första taget.

Har din tro varit till hjälp när du dömer?

– Det har den säkert. Min kristna tro är ju med i allt jag gör. Men exakt på vilket sätt är svårt att säga. Min tro ger mig trygghet och det tror jag är bra vad man än håller på med.

Läs även | Nya tennisstjärnan Cori Gauff ber för motståndarna

Uppskattad gest

Lasse Siggelin verkar vara en domare som spelarna uppskattar och respekterar. Han berättar en episod som säkert säger en hel del om hur han uppfattas.

– Jag skulle döma en match i Vaggeryd för några år sedan. Under uppvärmningen spelades en av mina låtar - Vanlig men unik - i högtalarna. Det kändes fint och jag tolkar det som uppskattning.

Lasse Siggelin.

Men efter 40 säsonger är det slut på domarkarriären. Artros i både knän och höfter sätter stopp för fortsatt engagemang.

– Efter varje match har jag ont i knän och höfter i flera dagar. Så jag har inget val. Jag måste lägga av helt enkelt, konstaterar han.

– Jag är glad att jag kunnat hålla på så länge. Annars hade jag gärna kört på i 40 år till, säger Lasse och skrattar.

Lärare på gymnasiet

Han fyllde 60 år i mars. Det är ganska ovanligt med domare som håller på så länge, så han gnäller inte.

Och pension blir det inte än på flera år. Att vara fotbollsdomare har varit en fritidssysselsättning. Lasse är lärare till yrket sedan många år.

– Jag undervisar i ekonomi och juridik på Per Brahegymnasiet i Jönköping där jag bott sedan 1996. Jag trivs bra med jobbet.

Musik betyder mycket

Och så har han ju musiken, ett intresse han haft i hela sitt liv och som fortfarande betyder mycket för honom.

– Så länge jag inte får artros i fingrarna så ska det väl gå att hålla på med sång och musik ett bra tag till.

Åtta skivor har det blivit totalt under karriären som började 1982. Men några fler plattor räknar han inte med att ge ut.

– Det är så dyrt att spela in plattor numera. Någon enstaka låt kanske det kan bli som dyker upp på Spotify lite längre fram. Men jag fortsätter att turnera och skriva låtar.

Läs även | Kristna artisten Boris René ska rädda krislaget Gais

Tro och vardagsliv

Låtarna, eller visorna som han säger, handlar om hans tro, eller rättare sagt om kristen tro och vardagsliv.

Den här helgen är han på resande fot i Värmland där det blir tre spelningar. Han besöker Sörbrokyrkan i Värmlandsbro, Equmeniakyrkan i Arvika och Mangsgården i Töcksfors.

Hur många spelningar gör du på ett år?

– I sommar har det blivit 26 spelningar och totalt på ett år brukar det bli 35-40 spelningar. Mest i kyrkor och kristna sommarhem.

När dömer du din sista match?

– Vet inte exakt, vi får schemat ett par veckor innan. Men det lär bli någon gång sista veckan i september eller första i oktober. Det känns lite konstigt, jag kommer att sakna det.

Läs även | Svensk "fotbollspräst": Jag möter mycket förtroende

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar