"Socialdemokraterna förnekar vår existens"

Södertäljepolitikern Metin Rhawi lämnar Socialdemokraterna efter Stefan Löfvens besked att regeringen, trots tidigare löfte, inte kommer att erkänna folkmordet på assyrier och syrianer 1915.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den S-märkte lokalpolitikern meddelade sitt beslut i onsdags denna vecka. Minnesgoda Dagenläsare kommer ihåg honom som en av deltagarna på den Irakresa där Dagenjournalisten Thomas Österberg skildrade hur Lars Adaktusson (KD) med flera svenska politiker bland annat besökte flyktingläger i norra Irak. Metin Rhavi mötte då sina kristna landsmän som tvingats fly undan IS för att klara livhanken.

Läs mer: Se intervju här med Metin Rhavi på plats i Irak

 

Sedan 2010 har Metin Rhawi suttit i kommunfullmäktige i Södertälje för Socialdemokraterna, nu senast har han varit ordförande i äldreomsorgsnämnden. Händelser den gångna veckan blev droppen för hans engagemang i partiet.

I tisdags rapporterade SVT att statsminister Stefan Löfven inte hade för avsikt att driva frågan om erkännande av 1915 års folkmord. Ett besked som gick stick i stäv med vad Löfven sa till Assyria tv 2014 innan han blev statsminister. Där sa han i en intervju att han ville "fullfölja" det arbete som riksdagen gjort gällande folkmordet. Metin Rhavi säger till SVT att han inte längre kan se plats i partiet.

– Det har blivit en identitetsfråga för assyrier/syrianer och kaldéer ute i världen. Jag och alla andra syrianer och assyrier finns i Sverige på grund av folkmordet och förföljelserna som kom efter det. Att inte gå vidare med erkännande av folkmordet för att det är en komplex fråga innebär att man förnekar vår existens, säger Metin Rhavi till SVT.

2017 skrev en grupp från Södertälje en motion till S-kongressen om att regeringen skulle verka för att erkänna folkmordet 2015, men partistyrelsen avslog motionen.

På SVT:s fråga om det är rimligt att hoppa av sina folkvalda uppdrag utifrån en fråga, svarar Metin Rhavi ja, om frågan är så pass stor som den är.

– Den kanske kan te sig liten i socialdemokratins arsenal av frågor, men för mig är det extremt viktigt.

Statsministeromröstning