Sommaren 2017 öppnades många Knutbymedlemmars ögon

Under hösten har antalet medlemmar i Knutby Filadelfia minskat kraftigt. Utvecklingen började i somras då medlemmarna besökte andra församlingars konferenser samt barn- och ungdomsläger, vilket blev en ögonöppnare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Tobias Hammar fanns med i styrelsen för Knutby Filadelfia redan vid det så kallade Knutbydramat 2004. Tidigare i år gick han in som ordförande. Men sommaren 2017 blev för honom, liksom för många andra i församlingen, en vändpunkt.

För två veckor sedan avgick han från styrelsen och på tisdagen lämnade han även församlingen.

– Att jag skulle hamna i den här processen trodde jag inte innan semestern, säger han.

Under veckan skrev Dagen om att flera av de tidigare pastorerna i församlingen polisanmälts av en före detta medlem, bland annat för sexbrott. 

Anlitade nya pastorer

Som Dagen har skrivit tidigare anlitades Magnus Jonegård och Sune Nordin av Knutby Filadelfia i våras för att leda en förändringsprocess. Det handlade bland annat om att predika en sund kristen tro.

Men de har inte enbart erbjudit en delvis ny teologi för medlemmarna i Knutby Filadelfia. De har även öppnat dörrar utåt – gentemot andra kristna. Och på Tobias Hammar låter det nästan som att det har varit ännu mera betydelsefullt.

Läs också: Tidigare Knutbypastorer anmäls för sexbrott och misshandel
 

Besökte andra läger - ögon öppnades

Han berättar om församlingsmedlemmar som i somras besökte Roslagskonferensen i Alunda, Europakonferensen på Livets ord samt Nyhemsveckan. Samtidigt åkte också ett drygt 30-tal barn och ungdomar samt vuxna ledare från församlingen till Evangeliska frikyrkans Chili- och Smajlläger på Hjälmargården.

Tobias Hammar blir tårögd när han beskriver hur väl mottagna barnen och ungdomarna blev och hur kontakter från i somras har gjort att ungdomarna i Knutby numera regelbundet åker in till Korskyrkan i Uppsala för att vara med på deras fredagssamlingar.

– Fler och fler åker också andra kvällar, säger Sune Nordin som arbetar som pastor i Korskyrkan.

Enligt Tobias Hammar var det positiva bemötandet som barnen och ungdomarna mötte under sommarens läger avgörande för den fortsatta processen.

Läs mer: Psykoterapeuten: Blir svår återanpassning till vanliga livet för medlemmarna nu
 

Medlemmar lämnar

I dagsläget går de före detta medlemmarna i Knutby Filadelfia till en handfull andra församlingar i närområdet. Men Tobias Hammar förklarar att många är brända av sina erfarenheter och att de därför inte vill skynda sig in i något nytt utan i stället ta det lugnt och känna sig för.

Under samtalet blir det ändå tydligt att Korskyrkan i Uppsala har fått en lite extra viktig roll.

– Det bästa kristenheten kan göra är att visa kärlek och värme för då trivs de här människorna, säger Magnus Jonegård.

Tobias Hammar beskriver samtidigt hur fel det har blivit i vissa fall.

– Går du in i en kyrka på en annan ort och de får veta att du kommer från Knutby så vågar de inte öppna kyrkan. Det första du möts av är ett ifrågasättande ”Du kommer från Knutby”. Den som ifrågasätter gör det utifrån att man tänker att alla är som Åsa Waldau. Men den som kommer till dörren är ett offer i Knutbysystemet.

Själavård för de som är kvar

Magnus Jonegård betonar att uppdraget i Knutby Filadelfia handlade om medlemmarna – och att hjälpa dem in i en annan gemenskap om de ville.

– (Förre pastorn) Peter Gembäck försökte det också. Men det gick inte, församlingarna blev nervösa och osäkra, säger Tobias Hammar.

Läs också: Knutby betalar för medlemmars psykologhjälp efter det som hänt


Under året har Magnus Jonegård och Sune Nordin arbetat utifrån fyra fokusområden: själavård, gemenskap med andra kristna, helade relationer med släkt och vänner samt sund undervisning.

– Den helige Ande har det inte undervisats om mycket. Jesus förmänskligades, treenighetsläran stod inte så högt i kurs och då försvann den helige Ande med badvattnet, säger Magnus Jonegård.

– Jag märkte det på första styrelsemötet: ”Oj, vad är det här”, sa jag. ”Jesus är inte Gud”, svarade man och då gick jag i taket, fortsätter han och berättar att just den teologiska undervisningen har tagit mer tid än han hade förväntat sig.

"Klar med Knutby nu"

Efter att ha stått kvar som ordförande under hösten lämnade som sagt Tobias Hammar Knutby Filadelfia på tisdagskvällen. Exakt var han, och resten av familjen, tar vägen vet han inte. Han berättar att han i dagsläget vill sitta på en bänkrad långt bak. Samtidigt konstaterar han att många av medlemmarna i Knutby lockades av hängivenheten i Knutby och att han, liksom andra, troligtvis gärna tar mer aktiva roller när de har landat i nya församlingar längre fram.

105002.jpg

– Jag är inte klar på vart jag tar vägen. Men jag är klar med Knutby.

Vad var det som fick dig att lämna?

– Att det öppnades upp för mina barn att komma vidare.

Hur skulle du beskriva känslorna i dag hos dem som har varit med i Knutby Filadelfia: sorg, lättnad, glädje?

– Alla orden, svarar han och lägger till ordet saknad över människor som har försvunnit, och även allt det roliga i församlingen som inte heller finns kvar.

Magnus Jonegård passar även på att nämna ordet ”frihet”, en känsla som han säger sig ha mött i samtal med andra församlingsmedlemmar.

Bara tiotal aktiva medlemmar kvar

Samma kväll som Tobias Hammar lämnade Knutby Filadelfia gjorde ytterligare sju personer samma sak.

En naturlig fundering är om församlingen har någon framtid – och hur den i sådana fall ser ut?

Magnus Jonegård berättar att han för cirka en månad sedan upplevde att han skulle förmedla bilden av att ett vetekorn måste dö innan det kan bära frukt. Han presenterade det för församlingen.

– Det uppfattade jag som nedläggning, säger han, men konstaterar att alla inte drog samma slutsats.

I dagsläget leder en interimsstyrelse på tre personer verksamheten i församlingen. Enligt Magnus Jonegård och Sune Nordin är deras uppdrag i praktiken slutfört.

Vad som händer med Knutby Filadelfia på sikt vet ingen. Men Magnus Jonegård och Sune Nordin har uppmuntrat dem som är kvar att knyta kontakter med andra församlingar.

– Vi har sagt åt dem att inte leva isolerat utan att koppla ihop med andra sammanhang, säger Sune Nordin.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar

8

Så många medlemmar lämnade Knutby Filadelfia i veckan.