Söndagsöppna butiker "förstör familjer"

Det är inte uppbyggligt att shoppa på söndagar. Det menar italienska regeringen och katolska kyrkan. I Sverige är det bara en butik som tvingas hålla stängt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sverige har sedan 1972 inga regler för vilka dagar en butik kan hålla öppet. Förutom när det gäller Systembolaget, då är det söndagsstängt som gäller.

Nu anser regeringen i Italien att de liberala öppettiderna gått för långt och vill, med stöd av katolska kyrkan, reglera öppettiderna.

– Den här liberaliseringen förstör i själva verket italienska familjer, säger Luigi Di Maio, som är minister med ansvar för ekonomisk utveckling och vice premiärminister, enligt TT.

 

Läs mer: Kyrka kämpar mot söndagsöppet

 

– Vi måste börja begränsa öppnings- och stängningstider igen.

Helga vilodagen

Katolska kyrkan har länge lobbat för ett förbud att hålla öppet på söndagar för att tydligare helga vilodagen. Runt tre fjärdedelar av italienarna säger sig vara katoliker och kyrkan har ett stort inflytande. Tillsammans med landets fackförbund har de utövat påtryckningar mot regeringen. Även småföretagare har stått på deras sida, då de anser att konkurrensen från stora köpcentrum är för tuff.

Ett annat katolskt land är Polen och där råder sedan i år ett visst förbud mot söndagsöppet. Två söndagar i månaden får butiker ha öppet, men från och med år 2020 måste de hålla helst stängt, enligt Handelsnytt.

Men man behöver inte resa långt för att stöta på fenomenet söndagsstängt. I grannlandet Norge har planerna på att öppna upp butikerna även på söndagar länge funnits, men har stött på kraftigt motstånd från den borgerliga regeringen med Kristeligt folkeparti i spetsen. Även bransch- och fackföreningar vill ha kvar förbudet.

I Italien var det Femstjärnerörelsen (M5S), ett parti som är anti etablissemanget, som vann valet i våras och bildar regering med främlingsfientliga Lega.

Lilla Erstagården