Sport hjälper kyrka att nå ut till fler

Engelska kyrkan vill hjälpa församlingar att använda idrott för att nå ut till fler med kristen tro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kyrkan vänder sig brett till kyrkor runt om i Storbritannien som är villiga att pröva idrott som ett medel att nå längre, skriver christiantoday.com.

Tolv miljoner pund, motsvarande 140 miljoner kronor, ska göra det möjligt för kyrkor att starta idrottsverksamheter som tilltalar icke kyrkvana britter.

Några exempel som nämns är fotboll i femmannalag, löpargrupper och boxning.

Stiftet i Norwich kommer att få en nyckelroll. Saint Thomas Church i Norwich arbetar sedan flera år med idrott som ett redskap att nå längre med det kristna budskapet.

Läs mer | Svensk "fotbollspräst": Jag möter mycket förtroende

 

Aktiviteter året om

Där erbjuds ett batteri av sportaktiviteter, bland annat ett särskilt program för sommarlovslediga barn och ett komma-i-form-program för personer i åldern 50 plus.

Även övriga delar av året har Saint Thomas Church aktiviteter för barn och unga i form av basket och fotboll.

Erfarenheterna därifrån kommer att tas tillvara i den nya satsningen. Där kommer ledare, församlingsplanterare och idrottskaplaner att utbildas. Med fokus på att nå unga och familjer.

På tio platser i Storbritannien satsar man lite extra och målsättningen är att ta det bästa från Norwich och åstadkomma något liknande.

– Idrotten kan hjälpa oss att nå människor som aldrig hört det kristna budskapet. Vi vill bygga relationer och förvandla livet för många, säger Tim Henery, ansvarig för idrottsarbetet i Saint Thomas.

"Jesus ska vara synlig"

Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, är entusiastisk:

– Att som kyrkor samlas på kaféer och andra platser och att vi använder idrott som ett redskap betyder att vi flyttar hjärtat för vår mission där det ska vara. Jesus ska vara synlig också utanför kyrkans väggar.

Debbie Clinton, ansvarig för projektet som kallas Renewal och Reform, Förnyelse och förändring, och som också inbegriper andra insatser för att nå ut i samhället, tycker att det som sker är spännande: 

– Projektet är inspirerande och kreativt. Det är ett bevis för att Engelska kyrkan driver på och har ett starkt engagemang för att frambära de goda nyheterna till hela vårt samhälle.

- Körsång är en stor verksamhet i Sverige, en viktig verksamhet, sa Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo