SSU-medlem lämnar efter antisemitiskt inlägg

En person i SSU Malmö har fått lämna sitt förtroendeuppdrag efter att ha delat ett antisemitiskt inlägg. Samtidigt visar en granskning att SSU Malmös ordförande bjudit in en föreläsare ur den salafistiska miljön.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Predikanten bjöds in till ett samtal om religionens plats i samhället förra året, skriver Kvällsposten. Terrorforskaren Magnus Ranstorp beskriver honom som "en framträdande föreläsare i den salafistiska miljön".

– Jag har aldrig hört talas om att han stod för radikala åsikter förrän nu. Hade jag vetat det skulle SSU Malmö självfallet inte bjudit in honom, säger Tiba Awni, ordförande i SSU Malmö, till tidningen.

Antisemitiskt inlägg

Under ett styrelsemöte i SSU Malmö under onsdagskvällen diskuterades både denna inbjudan och en annan förtroendevald medlems delning av ett antisemitiskt inlägg på Facebook.

Det ledde till att personen nu lämnar sitt uppdrag, rapporterar SVT Skåne.

Enligt Kvällsposten, som granskat 33 medlemmar i SSU Skåne och deras aktiviteter på sociala medier, finns flera exempel på delning av våldsbejakande och antisemitiska inlägg.

Ser allvarligt på uppgifter

SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam skriver i ett mejl till tidningen att hon ser mycket allvarligt på uppgifterna och att de ska granskas närmare. De medlemmar som pekas ut stängs av medan granskningen pågår.

TORPKONFERENSEN
Premium
Premium
Foto: Jordan Strauss
Nyheter
Foto: Fredrik Sandberg/Adam Wrafter/TT
NYHEMSVECKAN
Premium
Foto: Josefin Lilja
Ledare
Premium
Foto: Johannes Ottestig