Stadsmissioner startar bostadsförmedling för ensamkommande

Stockholms och Uppsala stadsmission startar en bostadsförmedling för att hjälpa ensamkommande till en bostad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

– Vi tror att det finns många ytor runt om i Stockholm och Uppsala som skulle kunna bli till bostäder för unga ensamkommande som jobbar eller läser på gymnasiet, säger Jonas Wihlstrand på Stockholms stadsmission till DN.

Ensamkommande är en av de grupper i samhället som har allra svårast att hitta någonstans att bo i bostadsbristens Stockholm och Uppsala. Många hamnar på gatan och får sova utomhus, och/eller flytta runt mellan olika tillfälliga övernattningslösningar.

Riktar sig främst mot unga

Stadsmissionerna vill fungera som mellanhand mellan bostadslösa ensamkommande och dem som har rum eller lägenhet att hyra ut. De ensamkommande man inriktar sig på främst i nuläget är de unga människor som kom till Sverige i den stora flyktingvågen 2015. Många av dem har fått tillfälliga uppehållstillstånd för att gå klart gymnasiet, men saknar någonstans att bo.

Förhoppningen är att förmedla 300 bostäder före årsskiftet, skriver DN.

Läs också: De älskar att öppna sitt hem

 

Som vilken förmedling som helst

Stadsmissionernas förmedling ska fungera som vilken bostadsförmedling som helst. Kontrakt ska skrivas mellan hyresgästen och hyresvärden där bådas rättigheter och skyldigheter framgår klart och tydligt. Kontraktet ska skrivas utifrån hur långt uppehållstillstånd den tilltänkte hyreshästen har och ska kännas tryggt för båda parter.

Läs även: Kyrkor i Malmö protesterar mot kommunens hemlöshetspolitik

Bokrecensioner
Kyrkan i förorten
Runt långbordet på pingstförsamlingen Smyrnas språkcafé i Gårdsten tränar man på att forma ord och tankar, att gå från arabiska till svenska. 
Foto: Jonatan Sverker
Foto: Jonatan Sverker