Staffanstorp förbjuder slöja i skolan

Kommunstyrelsen i Staffanstorp har beslutat att införa nolltolerans mot huvudduk för barn i förskola och skola upp till sjätte klass, rapporterar P4 Malmöhus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Förbudet ingår i kommunens nya integrationsplan som röstades igenom med 7 röster mot 4 på onsdagskvällen. M och SD stod bakom förslaget medan S yrkade avslag. Enligt kommunalrådet Christian Sonesson (M) var det ett korrigerat förslag som röstades igenom. Ordet slöja hade bytts mot huvudduk och förbudet gäller till sjätte klass, skriver SVT Nyheter Skåne.

Det är dock oklart om förbudet är förenligt med svensk lagstiftning.

– Vi på Skolverket har tittat på den här frågan 2012, och vi kom fram till att det inte är tillåtet eller förenligt med religionsfriheten och diskrimineringslagen att införa generella förbud mot slöja i skolan, säger Andreas Lindholm, jurist på Skolverket, till P4 Malmöhus.

 

Läs också: Staffanstorp överväger stopp för halal och kosher i skolan

 

Förslaget har även kritiserats av oppositionen i Staffanstorp.

– Jag har aldrig sett någon elev gå i slöja i våra skolor, det är ett ickeproblem man lyfter upp, har det socialdemokratiskt oppositionsrådet Pierre Sjöström tidigare sagt till kanalen.

 

Pingst ledare
Umeåpastorn Ulf Sundkvist är glad över de närmare 650 frivilligledare från norra Sverige som i helgen möttes i Folkets hus i Umeå. Han tror att samverkan mellan församlingarna är nyckeln till framtiden. 
Foto: Thomas Österberg
Foto: Thomas Österberg
Könsdysfori
Maria Hansson är kristen och transaktivist.
Foto: Privat
Foto: Privat