Starka protester mot tvångsutvisning av afghaner

I ett specialchartrat plan ska 16 afghanska killar tvingas lämna Sverige i dag.
– Om utvisningen verkställs väntar död och tortyr för de här killarna. Den som är kristen dödas, säger flyktingpastorn Bengt Sjöberg, som nu vädjar till FN i ett brev.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sexton unga afghaner ska i dag utvisas från Sverige till Afghanistan. De flesta av dem finns just nu på Migrationsverkets förvar i Kållered.

I gruppen finns bland andra 19-årige Mustafa Gholami, som konverterade till kristendomen för två år sedan. Mustafa har lagt upp videor och bilder med kristet inslag på nätet, och säger att han fruktar för sin säkerhet om utvisningen verkställs. Han har redan fått motta flera hot.

– Alla känner igen mig, alla vet vem jag är. De skriver att de kommer att döda mig, säger han till Dagens Nyheter.

Blev frälst i Boden

Även Hakim, 20 år, är kristen. Han tillhör gruppen hazarer, och berättar för nyhetswebben Blankspot att han är hazar och att familjen tvingades fly till Iran. När han blev inkallad för att strida i Syrien beslutade han att söka asyl i Europa.

Hakim blev frälst när han bodde i Boden. Han vill inte uppge sitt efternamn, eftersom det är farligt för honom att det sprids information om att han konverterat.

Utvisas till Afghanistan

Nu ska både Mustafa och Hakim utvisas till Afghanistan, eftersom de fått negativa besked från Migrationsverket. Liksom många andra i den stora grupp på nära 35 000 ensamkommande som kom till Sverige hösten 2015 har Mustafa och Hakim afghanskt medborgarskap. Men många ur denna grupp har inte växt upp i Afghanistan, utan i Iran. Därför har de varken familj, vänner eller nätverk i Afghanistan.

Protesterna mot att utvisa de unga killarna till ett Afghanistan där de inte har något nätverk och där våldet är omfattande växer sig nu allt starkare, och i dag väntas protestaktioner vid Migrationsverkets förvar i Kållered.

#Vistårinteut och Röda korset: Låt dem stanna

Många svenska familjer har engagerat sig i de afghanska unga flyktingarna, och aktionsgruppen #vistårinteut har bildats för att påverka opinionen.

– Sverige satsade enormt mycket i början av afghanernas vistelse här, man har gett killarna platser på HVB-hem eller i familjehem och de har fått gå i skola, säger pastor Bengt Sjöberg, som blivit känd för sitt engagemang i flyktingar och numera kallas "flyktingpastorn".

Han - liksom protestgruppen #vistårinteut - menar att gruppen ensamkommande bör få stanna av humanitära skäl.

– Ja, de som riskerar utvisning till länder där det råder krig och terrordåd och där talibanerna styr - de bör få stanna, säger han.

Även Röda Korset och Amnesty har i uttalanden sagt att de är emot tvångsutvisningarna till Afghanistan. Landet anses helt enkelt inte säkert.

Flyktingpastorn: "Ser mörkt ut"

Just nu ser det dock mörkt ut när det gäller att stoppa tvångsutvisningarna, säger Bengt Sjöberg. Själv har han just sänt ett brev till FN, där han vädjar om att världsorganisationen ska ingripa när det gäller Gholamis öde.

"I fear for the life of a young Christian boy named Mustafa Gholami", skriver han (Jag är rädd för att en ung kristen kille, Mustafa Gholami, kan mista livet).

Flyktingpastorn säger i brevet att han och många andra har försökt att på laglig väg stoppa utvisningarna, men att svenska myndigheter sagt nej. Brevet innehåller detaljerade uppgifter om Gholamis konvertering, hans asylansökan, och var och hur han vittnat om sin kristna tro.

Den som konverterar till kristendomen riskerar dödsstraff i Afghanistan, säger Bengt Sjöberg.

– Ja. Det som väntar de här killarna om utvisningarna verkställs är död och tortyr. En konvertit får tre dagarnas "betänketid" med tortyr. Om man sedan håller fast vid sin kristna tro dödas personen.

Läs också: Utvisning av afghaner stoppades i sista stund

 

Fler artiklar om Sveriges nya asylpolitik

Alla tidigare artiklar
Lilla Erstagården