Statsvetare: Nu debatteras religion men KD har gått vidare

Timbros förlagschef Andreas Heinö Johansson menar att KD har svårare att motivera sin existens då de tonat ned sin religiösa retorik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

”Det är en slående paradox att Kristdemokraterna är på väg att raderas från den politiska kartan samtidigt som religionsfrågor debatteras mer intensivt än någonsin tidigare i Sverige.”

När Timbros förlagschef Andreas Heinö Johansson analyserade situationen för KD inför partiets kommun- och landstingsdagar i Jönköping menade han att det stundande valet är kört för partiet. Och att partiets värsta kris på årtionden kommer i samma stund som etiska och religiösa frågor är på tapeten som aldrig förr.

”Ska KD åter bli relevanta är det dessa frågor man behöver söka strid i”, menar Andreas Johansson Heinö, utan att specificera exakt vilka frågor han menar. Men hans poäng är att KD som parti sekulariserats samtidigt som religionsfrågor blivit hetare än någonsin i samhällsdebatten.

Tal utan tro

När Ebba Busch Thor höll tal inför de tusen tillresta partimedlemmarna i Jönköping kunde nog Andreas Heinö Johansson sitta och nicka. Talet var nästan helt befriat på frågor som har med religion att göra, enda gången var då hon tog upp ämnet var under integrationsdelen och att vårt samhälle bygger på en judisk-kristen värdegrund. I övrigt dominerade vård- och välfärdsfrågorna, det vill säga det som partiet storsatsar på inför valet.

Är KD inte längre med i matchen när det handlar om religion?

– Jo, det tycker jag att vi är, men vi kan säkert göra mer, säger Jakob Forssmed till Dagen.

– Vad som står klart är att Sverige måste bli bättre på att förstå vilken roll religion spelar, det är inte ett klädesplagg som man kan ta av och på. Det är en dimension som behöver synas mer, och ingen lyfter in dimensionen i debatten som vi.

Är det ett problem för Kristdemokraterna att när religion diskuteras i samhället handlar det oftast om islam?

– Eftersom det med islam kommit nya inslag i Sverige är det inte konstigt att det blir mer debatt om det. Men det är inte så att Sverige historiskt sett haft enkelt att hantera frågor som rör religion, utan kunskapen behöver öka.

Böneutrop och skolor

Den senaste tiden har exempelvis frågan om böneutrop i Växjö och en omstridd muslimsk skola i Borås varit hett omdebatterade ämnen. KD har knappast stått på barrikaderna, och Jakob Forssmed har inget färdigt svar på frågan om böneutrop. Däremot är han mer vältaligt när det kommer till konfessionella friskolor.

– Jag tycker att vi syns i debatten och vi försvarar rätten för konfessionella friskolor att finnas så länge de följer skollagen. Vi måste också vara medvetna om att de som ger sig på de muslimska friskolorna även vill stänga de kristna.

Läs också: KD:s störste optimist tror på 12 procent

Så du menar att KD är med i debatten?

– Jag tycker att vi är det, vi är den enda politiska kraften som förstår trons betydelse för många människor.

Adaktusson argumenterar emot

Även Lars Adaktusson vill argumentera emot Andreas Heinö Johansson då han resonerar att KD tonat ned sin religiösa profil.

– Jag håller inte med om det, när jag ute pratar jag om religion hela tiden, säger Lars Adaktusson till Dagen.

Han tar upp situationen för kristna från Mellanöstern samt hur kristna hanterats på asylboenden, frågor han engagerat sig i. Men Lars Adaktusson kan dock hålla med Heinö Johansson om är att religionsfrågor har blivit allt mer omdebatterade i samhället, vilket ger KD en bra möjlighet att profilera sig.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar