Sten-Gunnar Hedin fick stroke – och ett nytt liv

Pingstprofilen Sten-Gunnar Hedin fyller 70 år den 4 juli. Stroke och sorg har förändrat hans liv på flera sätt. Ändå talar han om vad Gud betyder och berättar att han lärt sig nya saker, som att baka.
– Utan skuggorna i livet skulle vi inte uppskatta solen, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sten-Gunnar Hedin har varit pastor i flera församlingar, bland annat i Filadelfia i Stockholm. Han var med och startade samfundet Pingst - fria församlingar i samverkan, och blev dess förste föreståndare.

Han har varit drivande i flera ekumeniska samarbeten, och skrev 2003 det så kallade Jesusmanifestet med den katolske biskopen Anders Arborelius.

Fick tre hjärninfarkter

2014 drabbades Sten-Gunnar Hedin av tre hjärninfarkter och livet förändrades plötsligt. 

Läs mer: Sten-Gunnar Hedins egna ord om livet efter sjukdomen

Hur är det att fylla 70 år?

– Jag har aldrig gjort det förut men min erfarenhet från tidigare födelsedagar säger mig att det blir bra, säger Sten-Gunnar Hedin när Dagen ringer.

Det märks direkt att hans förmåga att skoja och hitta komiska poänger i vardagens händelser är intakt.

Hur mår du nu?

– Rätt så bra. Jag ser mig inte som sjuk utan skadad. Vänster sida är lite svag och jag har så kallad droppfot. Har också lite besvär med balansen. Och närminnet fungerar inte som tidigare.

– Men jag har fått och får utomordentlig hjälp och har hittat strategier för att kompensera en del av det jag inte klarar själv.

– Jag har alltid en liten bok med mig där jag skriver ned händelser och tankar. Sedan kan jag läsa så att jag kan se vad som hänt, berättar Sten-Gunnar Hedin.

Fem kilometer varje dag

Han talar lite saktare än innan stroken, men är lika välformulerad och klartänkt som tidigare.

Vad gör du på dagarna?

– Jag promenerar korta sträckor med käpp och lite längre med rollator. Jag måste röra på mig för att må bra och räknar alla steg med min stegräknare. Jag går 5 kilometer varje dag.

– Jag har vant mig vid rollatorn men fortfarande känns det lite genant, jag stirrar nog lite i backen när jag är ute och går.

– Inombords känner jag mig som en 40-åring, så att jag har vissa begränsningar känns lite overkligt.

Läs mer: Sten-Gunnar Hedin: Guds kärlek är gränslös i våra stökiga liv
 

Vad hittar du mer på?

– En dag i veckan åker jag färdtjänst till Södertälje, där jag arbetat som pastor i flera år. Där hjälper jag till i kyrkans och Läkarmissionens second hand-butik.

– Det gör jag med färdtjänst eftersom jag inte får köra bil själv.

– På second hand sorterar jag böcker. Jag är så tacksam över alla de människor som jag träffar där, de har blivit mina vänner.

Är det så att livet flyter på ganska bra?

– Ja, och jag får bra hjälp av mina barn. Och tillsammans med barnbarnen jagar jag Pokémon. Jag har blivit en riktig hejare på det.

Din hustru Ellen gick bort nyligen. Hur har det varit?

– Det har påverkat mig förstås. Jag känner en oerhörd saknad efter många år tillsammans.

– Som pastor var jag mycket upptagen och Ellen skötte allt som hade med hemmet att göra under alla år. All markservice och det som hade med våra fem barn att göra.

– Men när jag fick stroken tvingades jag lugna ner mig och vi fick några fina år tillsammans. Det är jag oerhört tacksam för. Ellen var sjuk men vi hjälptes åt ända tills hon dog i december.

– Därför kan jag i dag känna en tacksamhet över att jag fick stroke, det låter kanske inte riktigt klokt men så känner jag.

Klarar du dig själv?

– Ja, jag har ingen hemhjälp. Ellen skötte ju det mesta av praktiska saker. Efter hennes bortgång har jag behövt lära mig nya färdigheter, som att laga mat och baka. Baka är nog det jag gör helst. Vetebröd, till exempel.

Det låter som att du lever ett bra liv. Är det så?

– Det tycker jag. Livet är ju både solsken och regn. Det växlar. Utan skuggorna i livet skulle vi inte uppskatta solen, och skuggorna skapar nytt djup i bilden.

– Att bli bitter tjänar ingenting till. Jag instämmer med Nelson Mandela som fick frågan varför han inte blivit bitter efter 27 år i fängelse. Han svarade: "Bitterhet är som att dricka gift och sedan hoppas att det kommer att döda dina fiender."

Hur har din tro på Gud påverkats?

– Utan tron på Gud som min Fader tror jag inte jag skulle se växlingarna i livet. Jag har nog lärt mig mer om Fadern under dessa år än under alla de andra åren då jag arbetade och hade fullt upp nästan jämt.

– Jag tror att jag skulle vara en bättre predikant i dag – men ingen skulle orka lyssna! säger han.

Predikar du fortfarande?

– Nej, jag predikar inte längre, bekymret med närminnet gör att jag inte vågar något så ansvarsfullt. Men om någon församling inbjuder mig att tala så kan jag prata en stund.

– Jag har också en del förrättningar, som barnvälsignelser och begravningar. Och jag tror att en del äldre kanske uppskattar att jag pratar lite långsamt, entonigt och sorgesamt

 

Vad gör du i sommar?

– Jag är på Ellens föräldragård Graninge i södra Ångermanland tillsammans med våra fem barn och deras familjer. Där har vi tillbringat många somrar, det är verkligen härligt.

– Snart ska min yngsta dotter gifta sig i det baptistkapell som finns på gården. Och jag ska vara vigselförrättare. Då ska jag baka macrons, små bakverk, som alla gäster får till kaffet.

Blir du firad?

– Jag har fått fira födelsedagar så många gånger förut så den här gången blir det ingen stor fest. Jag är så glad att barnen och barnbarnen är här. De förgyller verkligen livet.

Lilla Erstagården