Stephen Colbert och Anderson Coopers samtal om sorg och tro berör

De amerikanska tv-stjärnorna Stephen Colbert och Anderson Coopers personliga samtal har väckt uppmärksamhet i USA. Inte minst sekvensen i samtalet när Cooper med tårar i ögonen frågar den katolske Colbert om hans syn på förluster som gåvor.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I programmet "The Late Show with Stephen Colbert" är publiken vana vid att se progamvärdens humoristiska sida. Inte lika ofta visar han sin mer seriösa. Men i torsdagens intervju i CNN:s program "Anderson Cooper 360" blev stämningen påtagligt känslosam.

Med tårar i ögonen frågar Anderson Cooper Stephen Colbert om ett tidigare uttalande av komikern. "Du sa i en intervju att du har lärt dig att älska det som du allra helst önskar inte skulle ha hänt. Du säger sedan, vilka straff från Gud är inte gåvor? Tror du verkligen på det?"

Hans svar kommer efter en stunds eftertanke: "Ja. Det är en gåva att existera och med existens kommer lidande. Det går inte att undgå det."

Både Cooper och Colbert har varit med om förluster av närstående i livet. När Colbert var 11 år förlorade han sin far och två bröder i en flygplanskrasch. Cooper å sin sida var lika gammal när han förlorade sin far och nyligen gick hans mamma bort.

Läs även | Känd skådis om sin bibelinspirerade fasta

Stephen Colbert utvecklar sitt resonemang i intervjun och förklarar att han inte önskar att det som hänt skulle ha hänt. Men han menar att hans grundinställning är att vara tacksam för livet och då vill han vara tacksam för allt. "Så vad ger förluster dig? Du blir medveten om andras förluster. Vilket gör att du kan relatera till den personen. Vilket tillåter dig att älska djupare och förstå vad det är att vara människa", säger Colbert.

Anderson Cooper berättar hur han lärt sig av sin mamma att lidande och sorg är en del av livet. Och att det inte går att vara lycklig utan att också erfara förluster.

"Och i min tradition är det den stora gåvan i Kristi offer, att Gud också går igenom det. Att du verkligen inte är ensam", svarar Colbert.

Foto: Privat & Anna B. Sandberg
Foto: Privat & Anna B. Sandberg