Nyheter

Stockholms biskop Andreas Holmberg i karantän efter coronasymptom

Andreas Holmberg, biskop i Svenska kyrkan, isolerar sig tillsammans med sin fru efter symptom som kan tyda på covid-19.

"Från och med idag, 16 april, väljer min fru Cecilia och jag att självisolera oss här hemma. Vi har båda symptom som kan tyda på covid: torrhosta, feber och halsont."

Så skriver Stockholms biskop Andreas Holmberg i ett meddelande främst riktat till sina medarbetare i stiftet.

Han fortsätter med att det inte är några allvarliga sjukdomssymptom, men med tanke på de rekommendationer som råder vill de för närvarande inte träffa några andra. Själva arbetet sköts hemifrån, även om det kan ske i reducerad omfattning än vanligtvis.

Försiktighetsåtgärd

Pär Sandberg är pressekreterare på Stockholms stift och säger att det handlar om en försiktighetsåtgärd och att biskopen själv inte vet om han smittats av coronaviruset eller inte.

– Men han gör det som alla bör göra som drabbas av något sådant här. Det handlar om att visa omsorg för omgivningen, i ett sådant här läge är det dumt träffa folk.

Hur påverkas arbetet då biskopen stannar hemma?

– Han arbetar för fullt. Han har sitt tjänsterum i sin bostad, så det ska inte påverka någonting.

Skillnaden blir att Andreas Holmberg inte bokar in några personliga möten, utan mycket får ske via videolänk.

Träffar en biskop mycket folk nu i coronatider?

– Nej, det kan jag inte påstå att han gör. Vi har strikta regler och följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och håller avstånd.

Läs mer Biskop om nytt sätt att fira påsk: Smärtsamt

Inställda gudstjänster

Stockholm är den region som är mest drabbad hittills av coronaviruset och Stockholm stift har valt att inte ha några gudstjänster tills vidare.

Men många kyrkor håller ändå öppet där det går att komma in för en kort bönestund.

– På många ställen är kyrkan öppen och det finns personal, men inte gudstjänster på specifika klockslag, berättar Pär Sandberg.

Det finns 55 församlingar i stiftet som har stor frihet att själva utforma verksamheten. Tills vidare får de göra det i samarbete med en biskop som sitter i självvald karantän.

Läs mer Hälsning från sjukbädden: Det går åt rätt håll för Roland Utbult (KD)

Ber för drabbade

Andreas Holmberg avslutar sitt eget meddelande till stiftets anställda med uppmaningen att stanna hemma om man känner sjukdomssymptom, samt att be.

"Låt oss tillsammans fortsätta att be för alla drabbade, deras anhöriga, all vårdpersonal, och för våra ledare och beslutsfattare", lyder biskopens uppmaning.

Läs mer Stockholms nya biskop Andreas Holmberg vigd: Ska ägna första tiden åt bön

Fler artiklar för dig