Nyheter

Stockholms stadsmission lägger ner äldrekollo

Stockholms stadsmission har beslutat att lägga ner sitt äldrekollo. Lägergården Stenfasta ska säljas.

1 av 3

Det är Stockholms stadsmissions styrelse som har beslutat att man från och med nästa år inte kommer att driva någon kolloverksamhet för äldre. Till Kyrkans tidning säger stadsmissionens direktor Marika Markovits att man tagit ett "inriktningsbeslut" att sälja Stenfasta, den gård utanför Stallarholmen i Södermanland där man nu har sin sommarkolloverksamhet.

Sjuksköterska och doktor

Stenfasta har varit i stadsmissionens ägo sedan 1908. Sedan 1930-talet han den fungerat som ett sommargästhem för cirka 50 gäster per vecka. På senare år har verksamheten skötts av både anställda och volontärer, med en sjuksköterska på plats och en läkare som besökte hemmet en gång per varje kolloperiod.

Läs mer: Forskare: Kollo gör äldre friskare

Dagen besökte sommarkollot under den heta sommaren 2018 och träffade mycket nöjda pensionärer.

– Det är så bra här, man kan inte ha det bättre. De till och med bäddar sängen åt en om man inte orkar, berättade Marianne Markström, en av gästerna. Flera berättade hur skönt det var att få sätta sig vid ett dukat bort och äta den goda maten. Och vila upp sig från att sköta en sjuk anhörig hemma, på dygnetruntbasis.

Läs här: God mat och nya vänner på äldrekollo

Sista sommaren

Men den här sommaren blir alltså den sista med äldrekollo på Stenfasta.

– Vi tittar på andra möjigheter och lösningar till att anordna utflykter och skapa sommarminnen för våra deltagare även i fortsättningen, säger Marika Markovits och tillägger att "Stenfasta är hopplöst omodernt".

– Det kommer en ny generation äldre födda på 40-talet som har andra krav på komfort.

Enligt tidningen har Stockholms stadsmission inte nått insamlingsmålet för 2018 och måste se över både sina verksamheter och kostnaderna.

Fler artiklar för dig