Stor konferens i Sverige om förföljda kristna

Organisationen Open Doors Sverige firar tio år och har bjudit in en rad talare, bland annat en kristen nordkoreanska som suttit i landets beryktade arbetsläger.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Var tolfte kristen är förföljd för sin tros skull. Uppgifterna kommer från den kristna organisationen Open Doors då de i januari presenterade sin årliga rapport om kristnas utsatta situation i världen. En rapport som är en viktig referenspunkt, inte minst för den som vill veta hur hårt kringskuren religionsfriheten är.

Firar tio år

Open Doors är en internationell organisation vars svenska gren har funnits i tio år, vilket nu ska uppmärksammas med en konferens om förföljda kristna.

Konferensen äger rum i Örebro, där Open Doors har sitt svenska huvudkontor. En rad talare som fått lida för sin kristna tro finns på plats, bland annat Hea Woo från Nordkorea, landet som Open Doors pekat ut att det är som svårast att vara kristen. Hea Woo har suttit fängslade i landets ökända arbetsläger där hon i hemlighet startade en församling, enligt Open Doors konferensprogram.

Stor satsning

– Det finns massor av människor som lider för sin kristna tro och deras situation vill vi lyfta fram. Över 215 miljoner kristna lider av minst en allvarlig grad av förföljelse, något som inte många känner till, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, via ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet berättar han också att de bokat Conventum i Örebro, med plats för 1 500 personer.

– Att boka en konferensanläggning med plats för 1 500 personer utan några garantier, är förstås en jättesatsning för en relativt liten människorättsorganisation som vår, men vi har något viktigt vi vill förmedla.

Flera talare

Konferensen äger rum lördagen den 15 september, från morgon till kväll, och förutom en talare från Nordkorea finns också en eritrean och uzbek att berätta om vad de utsatts för på grund av sin tro.

Debatt