Stor satsning på kyrka i utsatt förort

Opalkyrkan möter människor mitt i den utsatta stadsdelen Tynnered.
Tre killar som tidigare funnits med i verksamheten har dött i gängkonflikter.
Nu bygger församlingen en ny kyrka för 46 miljoner kronor för att nå fler.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Precis som andra stadsdelar är Tynnered en plats där människor lever, umgås och trivs. Men det är också en stadsdel där verkligheten kan se annorlunda ut än i en vanlig villaförort. I mitten av augusti brann bilar här och på andra platser i Göteborg, något som blev en stor nyhet inte bara i Sverige utan även internationellt. Enligt polisen är Tynnered ett ”särskilt utsatt område”, där kriminella nätverk har inflytande och människor kan vara rädda för att vittna.

— Det är speciellt när du läser att någon är skjuten som du känner och har mött i verksamheten, säger David Green, som är ordförande i Opalkyrkan.

I dag ett stort hål

Han visar runt i det som ska bli nya Opaltorget, men som i dag är ett stort hål där maskiner slamrar och dunkar. Här ska det bli en ny samlingspunkt med bostäder och butiker, men också en ny kyrka. Han pekar på källaren som är färdig, sedan ska det bli två våningar till där det ska rymmas kyrksal, idrottshall och mängder med andra lokaler. När alliansförsamlingen bygger nytt är det ingen bunker man skapar, tvärtom vill man skapa en tillgänglig kyrka där alla ska känna sig välkomna.

— Tänk om dörren kunde vara öppen dygnet runt för människor, säger David Green.

Opalkyrkan har funnits i Tynnered sedan 1960-talet. De senaste tio åren har församlingen växt snabbt, från 115 medlemmar till drygt 200, då man i allt högre grad vänt sig utåt i området och arbetat socialt. Församlingen är inte längre en homogen medelklassmiljö.

— Det är aldrig helt konfliktfritt, men det har varit utvecklande och fantastisk roligt, säger han.

Att bilar brinner är inte ovanligt

Erik Wickstrand, som är pastor, och David Green menar att stadsdelen inte är ett så otryggt område som det ofta målas upp. Samtidigt förnekar de inte att det händer saker här. Att bilar brinner är inte ovanligt. Vid ett tillfälle, när den gamla kyrkan stod kvar, sprang det in en man som blivit svårt knivskuren i ett bråk på spårvagnen.

— Han kom in i kyrkan och det fanns människor här med sjukvårdskunskaper som räddade honom till livet, säger David.

Samtidigt upplever de att även gängen har respekt för kyrkans medlemmar, åtminstone för de som är äldre. En del gängmedlemmar har också, när de var yngre, varit med i barn- och ungdomsverksamheten. Och kyrkan har varit förskonad från allvarligare skadegörelse.

— Vi tror att det är ett Guds beskydd över kyrkan, säger David Green.

Ville vara vid torget

När kommunen meddelade att torget skulle rivas var det först inte självklart att kyrkan skulle få vara kvar. Församlingen hade enbart en tomträtt, man ägde inte marken, och kommunen erbjöd en annan plats i närheten. Men församlingen insåg till slut att det var vid torget man skulle vara, för där finns människorna.

— Det har inte varit en lätt resa att förhandla. Men vi kämpade och vi är tacksamma för att vi kom fram till en bra lösning, säger David Green.

Kommunen betalar nu 27 miljoner kronor som ersättning till församlingen. De resterande pengarna hoppas man kunna täcka upp med gåvor, men man har också lånelöfte från banken om det skulle krävas.

Just nu inryms församlingen i bottenvåningen på ett hyreshus. Erik Wickstrand ser med förväntan på när församlingen får flytta in i den nya kyrkan, någon gång under nästa år.

— Jag tänker att församlingen får vara ett ljus för alla, men också ett salt. Kyrkan står fast och vi visar att vi inte ger oss, säger Erik.

Uppskattad av kommunen

Församlingen upplever att kommunen värdesätter insatserna man gör. Maria Lejerstedt, som är stadsdelsdirektör för västra Göteborg, ser också mycket positivt på att församlingen satsar vid Opaltorget.

— Vi har ett nära samarbeta med kyrkan och deras ungdomsverksamhet, de jobbar ju med personer i utanförskap och har mycket aktiviteter runt torget, säger hon.

När torget är klart kommer det att finnas ett nytt stadsdelskontor där, och kommunen kommer att hyra in sig i kyrkan när man har större samlingar.

Andra delar av kommunen har dock varit mer kritiska till verksamheten. Idrotts- och föreningsförvaltningen dragit in församlingens bidrag då man tycker att verksamheten är för religiös. Göteborgs stad har nu bjudit in alla föreningar till en remissrunda om föreningsbidragens regelverk. David Green hoppas att det blir förändringar efter det.

— Det är en totalt öppen verksamhet, vem som helst kan komma hit. Vi har till exempel muslimska barn som kommer hit, de skulle aldrig göra det om inte deras föräldrar tyckte det var ok, säger han.

Församlingens vision är att Jesus ska bli känd, älskad och efterföljd, en målsättning som man är öppen med även om den kan vara kontroversiell.

— Det är något av en generell kristofobi i samhället, och då kan det ibland vara svårt att vara kyrka, säger han.

Tror starkt på framtiden

Men i Tynnered tror man trots svårigheter starkt på framtiden. När intervjun är över går David Green för att prata med några av byggarbetarna. Även om det är en byggfirma som ansvarar för arbetet ställer även församlingarnas medlemmar, som en fiskhandlare, en musiklärare och en banktjänsteman, upp ideellt och hjälper till för att torget ska få en kyrka för alla.

Fakta: Tynnered

46

miljoner kronor kostar kyrkan.