Strandhäll tveksam till vinsttak

Ilmar Reepalu föreslog i november 2016 ett vinsttak på sju procent för välfärdsbolagen. Men socialminister Annika Strandhäll (S) är tveksam.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Välfärdsutredningen, framlagd av Ilmar Reepalu för ett drygt år sedan, sågades omedelbart av oppositionen som uppmanade regeringen att slänga förslagen i papperskorgen.

Kritiken handlade framför allt om den föreslagna vinstbegränsningen.

– Regeringen behöver stoppa utredningens förslag om att begränsa valfriheten i papperskorgen, annars väljer man ideologi före elevernas skola och de äldres omsorg, sa Centerledaren Annie Lööf till TT.

"Effektiva förslag"

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) var den som tog emot utredningen.

– Min utgångspunkt är att vi ska ta fram effektiva förslag som sätter stopp för vinstjakten i skolan, det är vårt ansvar. Sedan får partierna ta ställning utifrån sina synpunkter. Men det är ingen idé att lagstifta utan att vi uppnår de målsättningar vi har, som handlar om att skattepengarna ska användas till det de är avsedda för, sa han till TT.

Kommer att titta på övervinster

Inom kort tillsätter socialminister Annika Strandhäll (S) en separat utredning för hälso- och sjukvården. Men redan nu meddelar hon att regeringen inte ser att den vinsttaksmodell som Ilmar Reepalu föreslår kommer att fungera för hälso- och sjukvården.

– Däremot kommer vi naturligtvis att titta på övervinster och om pengar försvinner på sätt som inte är lämpliga och vad som går att göra åt det, säger hon till TT.

Finns det någon modell för vinsttak som du kan tänka dig?

– Det är svårt att tala om i dag, om det ska handla om en modell för vinsttak eller inte. För mig är det viktigt att säkerställa att de resurser som till hälso- och sjukvården går till rätt saker.

Lilla Erstagården