Nyheter

Strid om skadat kyrktorn i Skåne

Österlens katedral är inte lika magnifik som den brukade vara. Och det kan dröja innan kyrkan kan bli ett landmärke på nytt.

1 av 2

När stormen Urd drog fram i december 2016 drabbades Sankta Maria kyrka i Borrby på Skånska östkusten hårt. Knappt ett år efter stormen plockades spirorna på kyrktornet ned och har fortfarande inte ersatts.

Kyrkan har kallats Österlens katedral och har varit ett landmärke i det platta landskapet, men ser i dag inte lika magnifik ut. Och det kan dröja innan den återfår sin glans.

SVT Nyheter Skåne rapporterar om att det pågår en kamp mellan två storheter om hur restaureringen ska gå till.

Såväl kyrkoherden som kyrkorådet vill att tornet ska återställas som 1841-års kyrktorn såg ut. De har länsstyrelsen på sin sida, men stiftets antikvarier sätter stopp för den tanken.

– Det är två giganters kamp och vi sitter emellan, säger Christer Mårtensson, ordförande i Gärsnäs kyrkoråd som kyrkan i Borrby tillhör, till SVT Nyheter Skåne.

"Omotiverat"

Länsstyrelsen gav tillåtelse att montera ned de skadade spirorna med förbehållet att tornet skulle återställas inom fem år. Men enligt stiftets antikvarier blir det en alltför dyr historia.

– En rekonstruktion beräknas kosta omkring 30 miljoner kronor och det kan vi inte bekosta. Det är helt omotiverat, säger han, säger Heiki Rantaa på Lunds stift.

–  Församlingen kan söka tillstånd för en ny spira, som blir ett nytt landmärke och skapar ett nytt kulturhistoriskt värde. Det kan vara en förenklad spira eller någonting annat, säger Heikki Ranta och poängterar att stiftet kan tänka sig vara med och delfinansiera en sådan nybyggnation.

Engagerar invånarna

Sådana bidrag kan kyrkan söka hos stiftet nästa år, så det kommer sannolikt dröja innan tornet återställs. Historien om kyrkspirorna engagerar Borrbyborna.

– Jag blir ledsen när jag ser hur det ser ut. Kyrktornet är på något sätt Borrbys själ, säger Bengt Wrannerheim, uppvuxen i Borrby, till SVT.

Det mesta materialet från de nedplockade spirorna har skrotats men en del av koppartaket har fått leva vidare – i form av i ett galleri i Smedstorp.

– Gammalt kyrkkoppar har enligt min uppfattning som konstnär en själ. Om det kunde prata så har det upplevt otroligt många saker, säger Per Baker, smideskonstnär i Smedstorp, någon mil från Borrby.

Fler artiklar för dig